ms.detector.media
MediaSapiens
09.11.2021 12:10
Українська Вікіпедія проведе марафон про видатних жінок
Українська Вікіпедія проведе марафон про видатних жінок
Він стартує 10 листопада та триватиме до 24 листопада.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» 9 листопада повідомила, що проведе онлайн-марафон із поліпшення статей в українській Вікіпедії про видатних жінок — «Це зробила вона».

Він стартує 10 листопада та триватиме до 24 листопада.

Кампанія має на меті підкреслити історії успіху видатних жінок, аби боротися з гендерними стереотипами і розкривати переваги гендерної рівності. Марафон «Це зробила вона» проводять уже втретє: минулого року було покращено статті про 120 видатних жінок.

«Щоб долучитися до марафону, потрібно поліпшити якомога більше наявних статей про жінок в україномовному розділі Вікіпедії із 10 до 24 листопада 2021 року включно, а також зафіксувати свій внесок на сторінці проєкту у Вікіпедії. Наприклад, можна додати нові факти у статтю або ж навести авторитетні джерела на підтвердження наявних фактів, поліпшити стиль статті та виправити описки, покращити ілюстрування тощо», — йдеться в повідомленні.

Для участі в марафоні потрібно дотримуватися правил Вікіпедії, зокрема про енциклопедичний стиль письма та недопустимість плагіату.

«Зараз в українській Вікіпедії лише 17 відсотків біографічних статей присвячені жінкам. Ситуація поступово змінюється, зокрема завдяки тематичним кампаніям та марафонам, які ми уже кілька років поспіль проводимо за підтримки партнерів. Однак важливою є не лише кількість статей, а й їхня якість — українські читачі та читачки заслуговують на якісну інформацію своєю рідною мовою про видатних політикинь, мисткинь, спортсменок та всіх інших видатних жінок», — зазначила прессекретарка та членкиня правління ГО «Вікімедіа Україна» Ольга Мілянович.

Усі учасники марафону отримають пам’ятні сувеніри, а найактивніші — додаткові призи, зокрема тематичні книжки на власний вибір. Також передбачені окремі призи для авторів найбільшого внеску у статті про українських спортсменок і дипломаток. Переможців марафону визначатимуться за системою балів.

Марафон «Це зробила вона» в українській Вікіпедії організовують громадська організація «Вікімедіа Україна» та проєкт Biasless за підтримки Національного Демократичного Інституту (НДІ), Посольства Швеції в Україні та Фонду ООН у галузі народонаселення. Інформаційний партнер — Кампанія проти сексизму в медіа та політиці «Повага».

Нагадаємо, у серпні 2021 року громадська організація «Вікімедіа Україна» провела онлайн-марафон із поліпшення статей в українській Вікіпедії — #мовознай. У жовтні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики та «Вікімедіа Україна» провели марафон «Тиждень української мови у Вікіпедії», метою якого було збільшити кількість та покращити якість статей на тему української мови.

Фото: Вікімедіа Україна

ms.detector.media