ms.detector.media
MediaSapiens
09.11.2021 10:30
Кіберполіція повідомила, що припинила торгівлю даними 200 мільйонів людей з України, Молдови, Білорусі та Казахстану
Кіберполіція повідомила, що припинила торгівлю даними 200 мільйонів людей з України, Молдови, Білорусі та Казахстану
Ця «база» містила номера телефонів, прізвища, ім’я та по батькові громадян, їхнє місце реєстрації тощо.

Правоохоронці 8 листопада повідомили, що припинили роботу великого вебресурсу, на якому незаконно продавали персональні дані близько 200 мільйонів громадян України, Молдови, Білорусі, Казахстану та інших країн пострадянського простору.

«Працівники Департаменту кіберполіції спільно з працівниками дізнання Дарницького управління поліції Києва та у співпраці з представниками уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та міжнародними партнерами із США, Молдови та Німеччини припинили факти порушення захисту персональних даних з використанням автоматизованих систем та мережі інтернет», — йдеться в повідомленні.

У кіберполіції кажуть, що персональні дані близько 200 мільйонів осіб містили: номера телефонів, прізвища, ім’я та по батькові громадян, їхнє місце реєстрації, в окремих випадках інформацію про адмінпослуги, пов’язані з використанням авто. За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 13 вересня Офіс Уповноваженої з прав людини повідомив, що знайшов в інтернеті сайт із базою даних українців, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних. Начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції НПУ Сергій Липка повідомив, що правоохоронці розпочали розслідування через цей сайт за ч. 1 ст. 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя). За даними поліції, цей ресурс розташований на хостинг-провайдері за межами України, не оновлюється та не активний уже більше року.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що провайдери за рішенням Ради національної безпеки та оборони України мають заблокувати доступ до цього сайта. РНБО повідомила, що нібито не уповноважена блокувати доступ до сайтів, зокрема до ресурсу з базою даних. Водночас в Україні низка ресурсів заблоковані провайдерами відповідно до санкцій РНБО. Зокрема, останні санкції були запроваджені 21 серпня проти видань «Московський комсомолець», «Ведомости», «Ера-медіа», «Онлі Ньюз», «Версія», «Народні новини», «ANNA-News», «Ростелеком» тощо.

Фото: unsplash

ms.detector.media