ms.detector.media
MediaSapiens
07.11.2021 13:33
В яких закладах ніхто не може перевірити сертифікат про вакцинацію? Список МОЗ
В яких закладах ніхто не може перевірити сертифікат про вакцинацію? Список МОЗ
У відомстві наполягають, що перевірки сертифікатів про вакцинацію законні, оскільки до медичної таємниці належать тільки відомості про діагноз або про звернення до лікаря.

Міністерство охорони здоров’я України розмістило на своєму сайті роз’яснення, в якому наполягає, що вимога перевірки сертифікату про вакцинацію не порушує права громадян, оскільки такий документ не захищений медичною таємницею.

«Міністерство охорони здоров’я інформує, що відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. 

Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає. Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон», - йдеться в повідомленні.

Також, оскільки на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19, у вказаних закладах співробітники, організатори івентів, ті, хто надає послуги, можуть перевіряти документ про щеплення або просити результат негативного тесту на COVID-19. Водночас, в роз’ясненні МОЗу не вказано, чому негативний ПРЛ-тест не є «відомостями, одержаними при медичному обстеженні» громадянина. 

У відомстві додають перелік закладів, в яких ніхто НЕ може перевіряти сертифікати про вакцинацію при будь-якому рівні небезпеки в області чи місті:

Нагадаємо, в Україні станом на 5 листопада до червоної зони епіднебезпеки віднесено Київ, а також 16 областей: Волинську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Миколаївську, Одеську, Рівненську, Сумську, Херсонську, Хмельницьку, Чернігівську області. У помаранчевій зоні – Вінницька, Полтавська, Харківська, Черкаська, Чернівецька області.

Станом на 7 листопада в Україні померло 72 084 людей, з початку листопада Україна є другою в світі та у ЄС за показниками смертності від ковіду. Прищепилося майже 8 мільйонів людей.

Фото: dpsu.gov.ua

ms.detector.media