ms.detector.media
MediaSapiens
04.11.2021 16:24
СБУ повідомила, що встановила хакерів російського угруповання Armagedon. Ними виявилися офіцери ФСБ
СБУ повідомила, що встановила хакерів російського угруповання Armagedon. Ними виявилися офіцери ФСБ
У СБУ уточнили, що основними цілями хакерів були контроль над об’єктами критичної інфраструктури, викрадення та збір розвідувальних даних, проведення акцій інформаційно-психологічного впливу та блокування інформаційних систем.

Служба безпеки України 4 листопада повідомила, що встановила хакерів російського угруповання Armagedon, яке здійснило понад п’ять тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури України. Ними виявилися офіцери Федеральної служби безпеки Росії.

«(Хакерами) виявилися офіцери "Кримської" ФСБ, а також зрадники, які перейшли на бік ворога під час окупації півострова у 2014 році. Українській спецслужбі вдалося поіменно встановити зловмисників, перехопити їхні розмови, а також отримати беззаперечні докази їхньої причетності до атак. І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та "прикриття" у мережі інтернет», — розповіли в СБУ.

За даними спецслужби, Armagedon — це спеціальний проєкт, який «працював» по Україні та координувався 18-м Центром інформаційної безпеки ФСБ Росії в Москві.

У СБУ уточнили, що основними цілями зловмисників були:

Наразі п’ятьом учасникам Armagedon оголосили про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, а саме: заступнику начальника 4 напрямку Служби контррозвідувальних операцій (КРО) Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та місту Севастополю Олександру Склянку, начальнику відділу 4 напрямку Служби КРО Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та місту Севастополю Миколу Черниху та трьом працівникам його відділу — Антону Старченку, Олександру Мірошниченку та Олегу Сущенку.

Також СБУ каже, що разом з Головним Управлінням розвідки Міністерства оборони України та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України проводить слідчі дії та експертні дослідження для притягнення працівників російської ФСБ РФ до відповідальності за статтями Кримінального кодексу України: ст. 114 (шпигунство); ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин); ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів).

Нагадаємо, у березні 2021 року Служба безпеки України заблокувала масштабну кібератаку угрупування «Armageddon». Тоді СБУ пов'язала хакерське угруповання з ФСБ Російської Федерації. Атаку на урядові сайти України організувало угруповання «Armageddon» для того, аби отримати доступ до секретних даних вищих органів державної влади.

Фото: unsplash, СБУ

ms.detector.media