ms.detector.media
MediaSapiens
29.10.2021 18:30
«Бактерія, аспірин, тромбоз і 5G». На Волині поширюють старий фейк про COVID-19
«Бактерія, аспірин, тромбоз і 5G». На Волині поширюють старий фейк про COVID-19
Цей фейк створили ще в 2020 році.

Видання «Район.in.ua» повідомило, що у Волинській області через Viber, Messenger, Twitter поширюють фейк про те, що COVID-19 – це бактерія, яку треба лікувати аспірином.

У 2020 році VoxUkraine уже спростував цей фейк, який складається з тез:

У «Район.in.ua» звернули увагу, що раніше цей фейк розповсюджували з посиланням на італійських вчених, нині — на німецьких.

1. COVID-19 – це не вірус, а бактерія.

Дослідження підтверджують, що SARS-Cov-2 – вірус, а його геном уже давно розшифрований. Міністерство охорони здоров’я України, ВООЗ, ООН та інші установи публікували наукові пояснення COVID-19.

2. COVID-19 викликає не пневмонію, а тромбоз.

Команда вчених з Італії виявила, що одним з проявів COVID-19 на організм є тромбоз у малих артеріальних судинах. Однак інші дослідження показують, що коронавірусну хворобу викликає вірус SARS-CoV-2, який вражає дихальну систему і здатний викликати гостре респіраторне захворювання та важку пневмонію. Дослідження, що вказує на легеневий тромбоз, зазначає його як один із проявів, що викликається новим коронавірусом на ряду з пневмонією, а не замість неї.

3. Італійські/ німецькі лікарі змінюють через це протоколи лікування.

Інформації щодо зміни протоколів лікування COVID-19 в Італії (чи у новому випадку в Німеччині) внаслідок дослідження немає. «Район.in.ua» знайшов цю інформція лише на сайтах-сміттярках, які поширили цей фейк, та на ресурсах фактчекінгових видань, які спростували цю брехню.

4. Бактерії COVID-19 посилюються мережами 5G. 

Всесвітня організація охорони здоров'я вже спростувала інформацію про вплив 5G на коронавірусну хворобу. У ВООЗ кажуть, що віруси не переносяться з радіосигналом або по хвилях мобільного зв'язку. Там звернули увагу, що епідемія поширюється в багатьох країнах, де мережі 5G не розгорнуті.

5. Лікувати COVID-19 потрібно аспірином та антибіотиками.

ВООЗ зазначає, що немає жодних доказів ефективності проти COVID-19 нестероїдних протизапальних препаратів, до яких належить аспірин. Антибіотики призначають інфікованим COVID-19 лише у тому випадку, якщо у хворого є супутні бактеріальні інфекції. Вірус існує та лікується окремо, бактеріальна інфекція – окремо.

«Район.in.ua» також виокремив ще одну тезу:

6. «Порушення всесвітнього закону про здоров'я від ВООЗ».

ВООЗ є рекомендаційним органом, який не має прямого юридичного впливу на країни, а «всесвітнього закону про здоров'я ВООЗ» просто не існує.

Нагадаємо, у соціальних мережах поширюють відео, на якому видно, як нібито вакцинованій людині сканують місце щеплення, а у результаті «сканування», у смартфоні з’являється штрихкод вакцинованого. Користувачі соцмереж називають штрихкод «ID-міткою на місці щеплення», однак все це — неправда й вакцинованим від ковіду не присвоюють штрихкодів. Йдеться про функцію, доступну на гаджетах компанії Apple (iPhone,iPad, iPod), завдяки якій користувачі Apple можуть обмінюватися фото, документами, відео за умови наявності увімкненого Wi-Fi та Bluetooth.

Фото: unsplash

ms.detector.media