ms.detector.media
Ольга Білоусенко
29.10.2021 10:12
На одній хвилі з учнями. Українські вчителі, які підкорюють тікток
На одній хвилі з учнями. Українські вчителі, які підкорюють тікток
Розповідаємо про десять тікток-блогів, в яких педагоги за допомогою коротких відео навчають школярів.

Географія і математика, англійська та польська, історія та хореографія. Вчителі та вчительки із кожної з цих та інших дисциплін створили блоги у тіктоці, аби привернути увагу до своїх предметів та довести, що навчання може бути веселим. Зокрема, дехто з тікток-учителів пояснює, як розв’язувати задачі із дробами, дехто — проводить досліди у хімічній лабораторії, а хтось — створює хореографічні руханки разом із зірками шоубізнесу. MediaSapiens дібрав десять тікток-блогів, у яких українські вчителі навчають десятки тисяч учнів й за допомогою коротких й подекуди жартівливих відео пояснюють складні теми.

Андрій Шимановський (222 тисячі підписників)

Цей вчитель пропонує підписникам та підписницям «прокачати свою українську». У своїх відео Андрій у жартівливій формі розповідає, як говорити українською правильно, а як — ні. Наприклад, чому наголос у словах «фольга» та «олень» припадають на перший склад. Усі правила Андрій не пояснює сухою мовою, а обігрує у сценки: переконує сам себе, чому новий український правопис зовсім не новий; випитує в свого діда, які він знає синоніми до слова «працювати»; за допомогою міксера для бетонної суміші пояснює різницю між словами «мішати» та «заважати» тощо. Андрій Шимановський за освітою не вчитель, а актор, тому й звичайних уроків української не проводить, а лише намагається усіляко її популяризувати у своїх блогах, як в тіктоці, так і в інстаграмі. В інтерв’ю Суспільному Андрій розповідав, що хоче, аби люди додивлялися до кінця його відео і щоби щось корисне залишилось назавжди. 

Відео блогера у тіктоці назбирали понад п’ять мільйонів лайків, а кількість підписників тікток-сторінки давно перевищила кількість підписників Андрія в інстаграмі, який він завів раніше.

Pharmchen.nuph (99 тисяч підписників)

Цю сторінку, де публікують різноманітні досліди із газованими напоями, веде доцент Національного фармацевтичного університету Володимир Грудько. Перші відео, в яких науковець проводив «магічні експерименти», щоби досягнути реакції «штучної крові», чи показував, як перетворити звичайний анальгін на яскраво синю речовину, з’явилися у блозі близько року тому — у вересні 2020-го. Пізніше на сторінці почали з’являтися відео із дослідами, які Володимир Грудько проводив над солодкими газованими напоями, які можна знайти на полицях магазинів. Саме відео про колу і мірінду допомогли доценту університету розкрутити сторінку, на створення якої його надихнула аспірантка. У такий спосіб, розповідаючи підписникам, чому газировки в магазинах такого яскравого кольору  і порівнюючи результати своїх дослідів із барвниками із тим, що написано на етикетках води, творець блогу хоче привернути увагу підписників до хімії, як науки та популяризувати університет, в якому працює.

Наталія Венгрин (88 тисяч підписників)

Вчителька математики з Волині Наталія Венгрин, відео якої набрали пів мільйона вподобань, почала вести свій тікток-блог у 2020-му році. У перших відео вчителька Нововолинської школи розповідала підписникам і підписницям, як виконувати дії з дробами, та ділилася лайфхаками, як помножити будь-яке число на п’ять. Пізніше у блозі вчительки поступово з’являлися відео й на інші теми, як от відсотки, рівняння тощо. Зайшовши на сторінку математикині, одразу розумієш, що блог — учительський, адже всі відео Наталія Венгрин записує у класі — на фоні зеленої дошки.

Підписники вчительки — активні учні та учениці, які час від час просять Наталію відзняти відео на якусь із цікавих або потрібних їм тем, на що блогерка, судячи з її сторінки, погоджується.

Аня Домнич (83 тисячі підписників)

Це сторінка вчительки хореографії в Новопечерській школі та викладачки студії Lucky Dance. Її руханки стали популярні завдяки проєкту «Всеукраїнська школа онлайн», який запустили через епідемію коронавірусу навесні 2020-го. На сторінці хореографки можна знайти десятки відео із запальними руханками, які можна повторювати вдома, аби розім’яти тіло, або в школі між уроками. В інтерв’ю виданню «Освіторія» Анна розповіла, що історія руханок почалась не на телебаченні, а під час роботи в державній школі. «Тоді я на початку заняття робила з дітьми звичайну розминку. Але бачила: учням нуднувато. Захотілося зробити щось екстраординарне, щоб діти аж бігли на урок. Ось і придумала рухливу композицію, в якій елементи фізкультурної спортивної зарядки, легкі танцювальні рухи та кілька трендів, які полюбляють діти (з тіктока, інстаграма), накладаються на популярну пісню. І назвала цей мікс “руханка”», — розповідала вчителька. Пізніше її уроки транслювали на телебаченні у рамках «Всеукраїнської школи онлайн», а зараз хореографка продовжує вести свій блог у тіктокц, руханки в якому набирають від кількох тисяч до кількох мільйонів переглядів, як, наприклад, руханка за участі гумориста, актора Юрія Ткача

Kamynina.math (49 тисяч підписників)

Слоган цієї сторінки, яку веде вчителька Олена Каминіна, — «ні дня без математики». У своїх коротких відео Олена розбирає задачі з математики, які можуть трапитися серед завдань зовнішнього незалежного оцінювання, пояснює, як розв’язувати приклади із дробами чи нерівності; пояснює тему відсотків за 10 секунд або ж загадує ребуси своїм підписникам. Крім цього, звісно, знімає й жартівливі відео під трендову музику, як це популярно у тіктоці. «Я зареєстувалась у тіктоці, щоби бути на одній хвилі зі своїми учнями. Завантажила декілька відео і за один вечір вони набрали кілька тисяч переглядів. От я і вирішила проводжувати вести блог, — розповідає Олена. — Я дуже люблю математику і знаю, що вона здатна зацікавити інших. У мене в блозі мало якихось красивих танцювальних відео чи "трендів", але нові підписники все ж приходять і залишаються».Авторка блогу додає, що хоче показати своїм підписникам: математика — не така суха наука, як її показують у шкільних підручниках. «Колеги стежать за моїм блогом, надихаються, і створюють власні, — каже Олена. — А учні пишаються, що їхня вчителька — тікток-блогерка. Дуже часто чую від дітей: "А ви у нас в рекомендіціях сьогодні були" або "Давайте разом знімемо тікток"».

Geo_teacher (37 тисяч підписників)

Це сторінка вчительки з географії Алли Євтушенко, яка створює курси із підготовки до ЗНО та обіцяє своїм учням і ученицям високі результати. У вчительки є сайт, де можна записатися на курс й отримати знання про материки та океани, населення України та світу, регіони та країни світу, глобальні проблеми людства тощо. Однак на сторінці в тіктоку Алла переважно не викладає складні теми у коротких відео, а намагається заохотити учнів вивчати предмет за допомогою жартів, тому розповідає про життя школи, в якій працює, та знімає жартівливі відео про проблеми, з якими стикаються вчителі. Крім цього, на сторінці вчительки можна знайти відео, в яких вона відповідає на запитання підписників щодо її предмету, підготовки до іспитів тощо; проводить прямі ефіри та вікторини й веде рубрику #тестдня, викладаючи в ній одне із запитань, яке абітурієнти можуть зустріти серед завдань ЗНО.

Олександр Полтавцев (28 тисяч підписників)

У своїх відео вчитель історії Олександр Полтавцев намагається донести до підписників та підписниць, що історія — це не лише сухі факти. Він не викладає в школі, однак має чимало учнів та учениць, яких готує до зовнішнього незалежного оцінювання. «Насправді, історія жива. Вона зберігається і живе в наших речах», — стверджує він в одному зі своїх відеороликів і намагається пояснити це на прикладі своєї родинної історії. Він розповідає про карбованці його дідуся, які той беріг із 1941 року, коли нацистська Німеччина напала на Радянський Союз. «Ці карбованці дав дідусеві його тато, тому під час евакуації він не витратив їх, а беріг як пам’ять про свого батька. Тепер ці гроші зберігаю я, адже це історія моєї родини». 

На сторінці Олександра можна дізнатися, ким були перші люди, які навчилися обробляти залізо в Україні; хто першим навчився видобувати вогонь; хто такі слов’яни; що таке привласнювальне господарство тощо. Олександр розповів MediaSapiens, що більше не веде сторінку у тіктоці й поки що не планує її поновлювати, адже більше уваги приділяє своєму інстаграм-блогу. Однак контент, який вже опублікований на сторінці, не втратив своєї актуальності й може знадобитися школярам.

Валентина Павлушенко (21 тисяча підписників)

Ще одна сторінка, на якій розміщені короткі відео із роз’ясненнями правил української мови. У блозі Валентини Павлушенко можна знайти інформацію, що таке інфінітив, особливості синтаксису, як правильно ставити наголоси в окремих словах тощо. Авторка блогу Валентина розповідає, що почала вести його на початку епідемії коронавірусної хвороби — у березні 2020-го. «Через рух #залишайсявдома я, як і більшість людей, почала більше часу проводити перед екраном телефона і цікавитись новими застосунками/програмами, — каже вона. — Тікток уже тоді був досить популярним, і мене цікавило, в чому його суть і успіх. Спробувавши, я вирішила вести там свій блог і надалі, тому що мені сподобався алгоритм: твої відео бачать не тільки твої підписники. Тобто основна стрічка рекомендацій працює як телевізор: ти гортаєш канали і зупиняєшся на цікавому. Це дозволяє охопити широку аудиторію».

Валентина каже, що відео у тіктоці має чіпляти буквально з перших секунд, щоби його додивилися. «Тобто, вже з першого речення людина має зрозуміти, її це контент чи ні. У такому форматі часу на розкачку, як у ютубі, немає. Тому справді треба добирати максимально гучні заголовки і точні формулювання, щоб за одну хвилину встигнути пояснити якусь тему, — розповідає авторка блогу. — Це серйозний виклик. Особливо для тих, хто, як і я, любить лонгріди. Але, як свідчить досвід, усе можливо. Можна однією темою об’єднувати декілька відео, робити такі собі серіали».

Валентина Павлушенко каже, що блог зближує її з учнями. «Щоб постити відео в тіктоці, треба розуміти, що там актуально. І коли ти знаєшся на трендах стрічки рекомендацій, ти в курсі, що цікавить підлітків», — пояснює Валентина.

Твоя вчителька польської (22 тисячі підписників)

У цьому блозі знавчиня польської мови Магда Ластівка ділиться з підписниками та підписницями лайфхаками та секретами, які можуть допомогти їм швидко опанувати польську. Відео вчительки, на яких вона розповідає, як правильно вітати людей польською чи вимовляти окремі слова, набрали понад 100 тисяч уподобань. У блозі Магди є кілька рубрик. Наприклад, «слово дня», в якій блогерка вивчає із фоловерами якесь польське слово, як «застуда» чи «засмагати», розповідає, як правильно його вимовляти та як краще вживати у реченнях. Також у своїх відео блогерка відповідає на поширені запитання підписників та розповідає, як правильно вітатися з поляками.

Diachynska (4 тисячі підписників)

На цій сторінці завдяки урокам учительки Каті Дячинської можна «прокачати свою англійську». Блогерка пояснює значення окремих слів на прикладах із пісень чи ігор; розбирає складні англійські вирази, при вивченні яких нерідко можна заплутатися; розтлумачує різницю між британською та американською англійською; розповідає, що таке неправильні дієслова і що з ними робити. Крім цього, блогерка радить своїм підписникам і підписницям, які серіали чи фільми можна дивитися людям, які вивчають англійську, залежно від їхнього рівня знання мови. Початківцям, наприклад, Катя Дячинська радить переглянути англомовний серіал Extra. Катя каже, що гумор — невід’ємна складова її занять. «Ми краще запам‘ятовуємо матеріал, коли присутня емоційна складова. Тому відео такого формату допомагають студентам навчатись. Я часто можу надіслати відео з тіктоку реальним студентам для повторення чи остаточного засвоєння теми, — розповідає авторка сторінки. — Основна мета сторінки — допомогти людям не боятись англійської, адже в багатьох ще зі школи збереглося хибне уявлення про процес навчання. Окрім того, тікток допомагає просунути особистий бренд мене, як тічера. Це безкоштовний, але дуже важливий бонус».

Нагадаємо, раніше MediaSapiens розповідав, як учителька біології з Харківщини Ольга Халепа почала знімати реп-уроки для своїх учнів.

 Фото: unsplash

ms.detector.media