ms.detector.media
Ольга Білоусенко
27.10.2021 17:13
Академія української преси розробила мапу поширення медіаосвіти в Україні
Академія української преси розробила мапу поширення медіаосвіти в Україні
За допомогою мапи можна побачити, в якій області найбільше закладів впроваджують медіаграмотність.

Академія української преси створила інтерактивну мапу, за допомогою якої можна відстежити, як швидко в Україні впроваджують медіаосвіту. Карта створена за математичними правилами, зараз на ній розмістили понад 800 закладів із різних областей України, які системно займають впровадження медіаосвіти. Про це під час заходу в Київському національному університеті імені Т. Шевченка, присвяченому Всесвітньому тижню медіаграмотності, розповів представник Академії української преси Андрій Юричко.

За його словами, мапа з’явиться у публічному доступі вже за кілька тижнів. «Після цього кожен зможе подивитися, скільки закладів, і які саме, у конкретній області чи населеному пункті, займаються впровадженням медіаосвіти. Якщо заклад світиться червоним кольором, це означає, що медіаосвіту там впроваджують несистемно, натомість зелений колір свідчитиме про безперервну роботу, — розповів Андрій Юричко. — Мапа створена не за даними соціологічних опитувань. Це своєрідна оцінка роботи конкретної організації. Того, як Академія української преси співпрацює з навчальними закладами, бібліотеками та медіа в регіонах задля впровадження медіаосвіти в Україні».

Андрій Юричко додав, що це перша мапа в Україні, яка наочно показує що відбувається у медіаосвітній галузі і які установи, організації, впроваджують медіаосвіту. «Інструменти мапи дозволять подивитися конкретно по закладу, що він робить. Наприклад, у Львівській області найбільше впроваджує медіаосвіту Львівська політехніка, далі — Львівський інститут післядипломної педагогічної освіти. Цифри не обманюють, хоч наразі це й чорнові дані, які програма спеціально обробляє», — сказав Андрій Юричко.

За його словами, наразі лідирують за кількістю проєктів у сфері медіаосвіти Сумська, Миколаївська і Дніпропетровська області. «Невдовзі ми допрацюємо нашу мапу, щоби користуватися нею було простіше. Зробимо так, щоби дані щороку оновлювалися. Пізніше карта з’явиться у публічному доступі», — додав Андрій Юричко.

Нагадаємо, раніше ГО «Детектор медіа» презентувала результати дослідження «Індекс медіаграмотності української аудиторії». Дослідники опитали 2000 респондентів методом інтерв'ю обличчя-до-обличчя за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI). Польовий етап виконали ТОВ «Інфосапієнс» і ТОВ «Смарт дата сервіс» із 23 грудня 2020 року по 10 січня 2021 року. 

ms.detector.media