ms.detector.media
25.10.2021 20:48
Facebook Papers: 17 американських ЗМІ одночасно опублікували внутрішні розслідування компанії про негативний вплив соцмережі
Facebook Papers: 17 американських ЗМІ одночасно опублікували внутрішні розслідування компанії про негативний вплив соцмережі
Скандал почався ще 5 жовтня, коли ексменеджерка Facebook обвинуватила компанію в приховувані негативного впливу своїх алгоритмів, оприлюднивши її внутрішні документи, які вона скопіювала перед звільненням.

Своєрідний проєкт Facebook Papers – наслідок співпраці 17 американських ЗМІ, які в один момент почали публікувати внутрішні розслідування Facebook, отримані від колишньої менеджерки компанії Френсіс Хауген, яка скопіювала їх перед звільненням. Про це пише видання AP, яке також є учасником публікацій. 

25 жовтня о 7:00 за європейським стандартним часом окремий консорціум європейських новинних агенцій почав публікувати набір «злитих» документів. Цю дату обрали, щоб члени консорціуму мали час повністю проаналізувати документи, а Facebook – мали час на відповідь.

В центрі публікацій – внутрішні розслідування Facebook про шкідливий вплив алгоритмів соцмереж на ментальний стан користувачів/ок. 5 жовтня Хауген звинуватила Facebook у тому, що компанія, знаючи про наслідки своїх алгоритмів, не намагається виправити їхню роботу, чим «шкодить дітям, вносить суперечки в суспільство та розвалює демократію США». 

А при блокуванні «негативного» контенту просідають перегляди та прибуток від реклами. Її звинувачення будуються на документах, які вона отримала раніше й згодом передала ЗМІ. Після цього кілька американських ЗМІ підхопили тему та почали публікувати критичні відгуки про роботу алгоритмів Facebook.

В нових та старих публікаціях йдеться, зокрема, що Китай та Іран використовують Facebook для стеження за опозиціонерами; про вплив інстаграму на підлітків; про алгоритми, які «навмисно» просувають дописи з невірогідною інформацією та ін:

Керівництво Facebook та Марк Цукербег відповідають, що більшість обвинувачень Хауген «позбавлені сенсу», а ЗМІ неправильно проінтерпретували отримані документи.

Нагадаємо, що корпорація Apple погрожувала видалити зі свого магазину додатків App Store соцмережі компанії Facebook через пости, зокрема в Instagram, про торгівлю людьми.

Фото: Flickr

ms.detector.media