ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
24.10.2021 10:48
Канали Пінчука промовчали про справи Медведчука і Труханова — моніторинг
Канали Пінчука промовчали про справи Медведчука і Труханова — моніторинг
Натомість на ICTV «спростували» новину про програш Суркіса невідомо кому.

Телеканали ICTV та СТБ не висвітлювали в новинах судові справи Віктора Медведчука та мера Одеси Геннадія Труханова. Натомість без необхідного бекґраунду та балансу згадали про справу Ігоря Суркіса в британському суді. Про це йдеться у підсумках моніторингу телевізійних новин 11—16 жовтня 2021 року.

Вручення підозри Віктору Медведчука та обрання йому запобіжного заходу були серед найрезонансніших подій тижня, про які говорили всі телеканали з моніторингової вибірки «Детектора медіа», окрім ICTV та СТБ. Ці ж два канали проігнорували новину про розгляд справи мера Одеси Геннадія Труханова у Вищому антикорупційному суді.

Натомість канал ICTV приділив увагу іншій судовій справі, повідомивши:  «Адвокат Ігоря Суркіса спростував програш бізнесмена у Високому суді Лондона і запевнив, що родина Суркіса не висувала жодних претензій до держави Україна. Ідеться про слухання у Високому суді Лондона за позовом Ігоря Суркіса та шести англійських компаній проти двох фізичних осіб». Окрім характерного повідомлення новини в форматі «спростування» без необхідного бекґраунда та попереднього висвітлення історії, новинарі ICTV не уточнили найважливішу деталь: «фізичними особами» є колишній президент Петро Порошенко та колишня керівниця Національного банку України Валерія Гонтарева. Справа ж стосується пов’язаного з «Приватбанком» бізнесу Суркіса. У матеріалі є лише позиція адвоката Ігоря Суркіса в переказі та прямою мовою. Жодних ознак перевірки твердження адвоката, що допомогла б з’ясувати, чи правдива інформація про «програш Суркіса», в матеріалі немає.

Більше про тенденції та маніпуляції в теленовинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

ms.detector.media