ms.detector.media
MediaSapiens
22.10.2021 17:25
У мережі поширюють фейк про те, що вакцинованим від коронавірусу присвоюють штрихкод
У мережі поширюють фейк про те, що вакцинованим від коронавірусу присвоюють штрихкод
На фейковому відео, на якому нібито сканують місце щеплення у вакцинованої людини, з’являється штрихкод. Однак це неправда.

У соціальних мережах поширюють відео, на якому видно, як нібито вакцинованій людині сканують місце щеплення, а у результаті «сканування», у смартфоні з’являється штрихкод вакцинованого. Користувачі соцмереж називають штрихкод «ID-міткою на місці щеплення», однак все це — неправда й вакцинованим від ковіду не присвоюють штрихкодів, пише VoxCheck.

«Відео вводить глядачів в оману. Якщо наблизити скриншот з відео, можна побачити знизу номер штрихкоду “950110153003” і написи, схожі на “Decline” (“Відхилити”) та “Accept” (“Прийняти”). Вище коду знаходиться напис, схожий на “AirDrop”», — пишуть фактчекери.

Йдеться про функцію, доступну на гаджетах компанії Apple (iPhone,iPad, iPod), завдяки якій користувачі Apple можуть обмінюватися фото, документами, відео за умови наявності увімкненого Wi-Fi та Bluetooth.

«У такий спосіб автор відео спочатку увімкнув камеру на телефоні та імітував “сканування” місця щеплення. Насправді ж йому в цей момент інший користувач Apple надіслав зображення з кодом “950110153003” через AirDrop», — пояснюють у VoxCheck.

Більше фейків та маніпуляцій щодо вакцинації проти коронавірусу MediaSapiens зібрав у черговому моніторингу. 

Фото: скриншот з відео

 

ms.detector.media