ms.detector.media
Марина Довженко
18.10.2021 13:56
Увага, на вас дивиться комарик! Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 4–10 жовтня 2021 року
Увага, на вас дивиться комарик! Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 4–10 жовтня 2021 року
Фальстарти локдаунів, шахрайська «компенсація» за червону зону та грузинський штрихкод на місці щеплення.

Що нового за 4–10 жовтня 2021 року:

Новини, пов’язані з коронавірусом, переважно тривожні: зростання захворюваності, переповнені реанімації, багато смертей. «Стільки жертв не було з весни», — констатували в новинах ICTV. Репортажі з регіонів стають дедалі емоційнішими: «Львів уже днями буде в червоній зоні небезпеки» (ICTV), «У Львові кажуть, що вже в червоній зоні фактично, але не офіційно»; «місцеві медики прогнозують червону зону в області вже зовсім скоро» (5 канал), «Львівщина на порозі червоної зони» (СТБ). Окремі матеріали теленовинарі присвячували ситуації на Харківщині, Дніпропетровщині, Рівненщині тощо; попереджали, що й інші області близькі до «почервоніння».

Наскрізна теза, яку можна часто чути в новинах: ті, хто не вакцинувався від коронавірусу, має більше шансів опинитись на лікарняному ліжку. «Більшість тих, кого везуть до лікарень з ковідом, не були вакциновані. Приміром, поміж тих, кого ушпиталили у вересні, не робили щеплення понад 97%, — повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко», — так розпочали матеріал 8 жовтня на Суспільному. Втім ця цифра — відсоток вакцинованих у загальній кількості пацієнтів, які потрапляють до лікарні — сприйматиметься адекватно лише тоді, коли подавати її у порівнянні з відсотком вакцинованих загалом. У вересні кількість повністю вакцинованих сягнула кільканадцятьох відсотків. І саме цю цифру слід порівнювати з 2% вакцинованих у лікарнях.

У деяких регіонах заохочують вакцинуватися, пропонуючи подарунки. У Мукачеві, наприклад, кожен, хто зробив щеплення від коронавірусу, може виграти в лотерею телевізор, велосипед або автомобіль. У новинах каналу «Україна» розповіли: «Мукачівці не зізнаються, але тоді, як оголосили акцію з призами, охочих імунізуватися стало більше». У сюжеті йшлося і про інші приклади заохочення вакцинації: «У Дніпрі містянам, що мають щеплення, дозволили місця безкоштовно їздити у тролейбусах і трамваях, а влада Івано-Франківська своїх вирішила мотивувати грошима — пообіцяли 100 тисяч гривень жінці, яка першою після вакцинації завагітніє. Щоправда, згодом пояснили, це був такий жарт».

Йшлося в новинах і про обов’язкову вакцинацію про представників деяких професій. «Місяць на щеплення дали освітянам та чиновникам. За наказом МОЗ вакцинація для них тепер обов'язкова», — повідомив «Інтер». «Освітяни та чиновники, які не щепляться від коронавірусу протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати», — ICTV. Суперечки про законність і справедливість обов’язкових щеплень до новин переважно не потрапляли, хіба що поверхово на «Інтері»: «Інформація про обов'язкове щеплення викликала хвилю дискусій серед українців. Одні вважають це порушенням конституційних прав, інші — повністю підтримують ініціативу».

Не забули і про привілеї для вакцинованих: «Сертифікат про вакцинацію як пропуск у життя. Вдень сьогодні з'явилася інформація, що у Києві із 5 жовтня, тобто від сьогодні, у громадські місця, приміром у ЦНАП, ресторан чи кінотеатр, пускатимуть лише із QR-кодом про щеплення чи із ПЛР-тестом», — так розпочали сюжет у випуску 5 жовтня на «Інтері». Втім пізніше заспокоїли глядачів: це перебільшення, «хоча в майбутньому, якщо Київ “почервоніє”, мер припустив, що у місті таки можуть запровадити подібні обмеження». У випуску новин ICTV розповіли, що певні обмеження таки є: лише тим, у кого є сертифікат про щеплення чи довідка про негативний ПЛР-тест, можна буде потрапити до держадміністрацій, ЦНАПів, підприємств та організацій, незалежно від форми власності. Розповіли на ICTV і про нові обмеження в Мелітополі, де у транспорт пускають лише з тестом або з документом про вакцинацію: «Чи не найжорсткіші на тепер ковідні обмеження в країні».

Оскільки більшість нових хворих на коронавірусну хворобу мають штам «дельта», новинарі цікавляться симптомами. «Нудота, блювота, інколи пронос, сухість у горлі, сильні головні болі — це симптоматика, якої раніше не було», — розповіли на ICTV. 5 канал повідомив, що частіше стали хворіти діти, й медики кажуть, що вони переносять хворобу тяжче, ніж раніше.

Не припиняють новинарі нарікати на порушення карантинних обмежень. «Інтер» розповів про історію в Миколаєві, де чоловік вимагав зробити йому щеплення від коронавірусу, але йому відмовляли, адже запис про вакцинацію двома дозами в системі вже є; виявилося, що документи чоловік купив.

Оптимізм можна почути в новинах із-за кордону: Європа послаблює карантин. «Інтер» зробив окремий сюжет про ситуацію в Бельгії, втім не пояснив докладно, що саме привело до покращення ситуації. СТБ присвятив не один матеріал коронавірусній ситуації в Росії; говорили про це й на ICTV. ICTV повідомив, що в Ізраїлі повною тепер вважається вакцинація трьома дозами.

СТБ також розповів про катастрофічну ситуацію в окупованих частинах Донеччини та Луганщини, пославшись на представника України у тристоронній контактній групі Дениса Казанського, який каже, що мешканці цих територій кинуті напризволяще.

Разом із напруженням у новинах зростає й продуктивність фейкоробів. Наприклад, на початку жовтня в соцмережах поширювали повідомлення, що «від завтра» вісім областей закриються на локдаун через зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу. Дописи про це супроводжували фотографією міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та посиланням на різні телеграм-канали, пропонуючи підписатись на ці канали та перевірити, яка саме область буде «закрита». Типовий клікбейт, який грає на страхах і невизначеності аудиторії, роздмухуваних ще з попереднього тижня: як повідомляє StopFake, жодних планів запровадити локдаун на початку жовтня не було.

Цікаво, що автори цього фейку для надання правдоподібності своїй неправдивій обманці використали скриншот новин «1+1». Це стопкадр із коментаря Віктора Ляшка каналу «1+1» від 20 травня 2021 року, коли новопризначений міністр розповідав про намір вакцинувати п’ять мільйонів українців за сто днів.

Ще одна вигадка: мовляв, кожен українець через розширення «червоної зони» отримає компенсацію 16,5 тисячі гривень. Ані Кабінет Міністрів, ані Верховна Рада не ухвалювали таких рішень, повідомляє «Вокс Україна». У цьому випадку для переконливості використали логотип телеканалу «Україна 24».

Насправді на цьому відео — використання функції AirDrop — обміну файлами між пристроями Apple. Коли хтось ділиться даними за допомогою функції AirDrop, ви побачите повідомлення з попереднім переглядом і можете натиснути кнопку «Прийняти» або «Відхилити». Тобто на поширеному відео смартфон не сканує плече людини, а отримує знімок зі штрихкодом від іншого користувача Apple.

Крім того, на стопкадрі відео можна розглянути номер штрихкоду: «9501101530003». Пошук штрихкоду з таким номером показав, що його використовують як зразок надрукованих стікерів зі штрихкодами, а також друкують у вигляді декоративних постерів і принтів на футболках.

Це не єдина фантазія на тему чипування. Про це в черговий раз говорив антивакцинатор і конспіролог Сергій Гула. Він сказав, що у Сполучених Штатах винайшли нову вакцину у вигляді пластиру, який є тривимірним чипом. StopFake довелося спростовувати це безглуздя. Нагадаємо, людей іноді справді чипують, але не вакцинами.

Ще одна дивна річ, яку «знайшли» у вакцині, — комарики. Так, саме вони. Якщо роздивлятися вакцину під мікроскопом, можна їх побачити, стверджує остеопатка Керрі Мадей, яка називає себе лікаркою і яка, власне, й побачила цей невідомий об’єкт.

«Ми з колегами дуже довго розглядали цей об’єкт, і склалося таке враження, нібито він живий і розумний і він знав, що на нього дивляться», — розповіла вона. «По той бік новин» розібрав цей кумедний випадок; ви, певно, здогадуєтесь, що розумних комарів у вакцинах насправді нема.

Щотижня з’являються нові варіації на тему «вакцина вбиває». Цього разу це інформація про смерть 1254 людей через вакцинацію від коронавірусу. StopFake каже, що це неправда: згідно зі звітом німецького Інституту імені Пауля Ерліха, який реєструє несприятливі події після вакцинації, 1206 смертей вакцинованих не мали стосунку до власне вакцинації. Й лише у 48 випадках Інститут вважає причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією COVID-19 можливим або вірогідним. Це менше 4%. Вчергове нагадуємо, що всі вакциновані помруть, просто вакцинація дає шанс померти пізніше.

І наостанок: з’явилося повідомлення, що Європейський Союз скасував вакцинацію, бо в Європі винайшли ліки від коронавірусу. Мовляв, таке рішення ухвалив Європарламент. «По той бік новин» мусить нас усіх розчарувати: ані скасування вакцинації, ані точно дієвих ліків від коронавірусу, які можуть її замінити, насправді немає. Є різні препарати на різних етапах тестування, але здебільшого вони допомагають зменшити важкість перебігу хвороби. Навряд чи в осяжному майбутньому вони зроблять вакцинацію непотрібною.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media