ms.detector.media
17.10.2021 16:20
За підписку на екстремістські тг-канали поки що не каратимуть – білоруський силовик
За підписку на екстремістські тг-канали поки що не каратимуть – білоруський силовик
Він пояснив різницю між екстремістським формуванням і екстремістським матеріалом у країні, де садять за коментарі у соцмережах.

Начальник відділення Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБОЗіК) Вячеслав Орловський пояснив, що підписка на телеграм-канали, які вважаються екстремістськими, поки що не карається. Його слова передає пропагандистське видання «СБ»

«Річ у тім, що тг-канал може визнаватися як екстремістським матеріалом, так і екстремістським формуванням. Якщо канал у статусі екстремістського формування, то його підписники справді можуть стати фігурантами кримінальних справ. Що ж стосується підписки на екстремістські тг-канали, то це поки що не карається», – сказав він

При цьому, якщо підписник тг-канала, який визнали екстремістським матеріалом, репостить його публікації, перераховує гроші адміністраторам чи зливає туди інформацію, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності. 

Нагадаємо, що 13 жовтня в тг-каналі ГУБОЗіК з’явився пост, в якому йшлося про те, що підписники екстремістських тг-каналів будуть переслідуватись як учасники екстремістського формування

Однак в опублікованій ввечері постанові не було нічого про притягнення до кримінальної відповідальності за підписку на екстремістський тг-канал. 

Юрист Михайло Боднарчук розповів «Медиазоне. Беларусь», що можливість кримінального переслідування закладена вже в законі «Про протидію екстремізму». І що силовикам ще потрібно довести, що людина, яка є підписником, брала участь чи у якихось екстремістських діях чи мала такий намір. 

Але, за його словами, розмитість формулювань та практика дозволяють силовикам вкрай широко тлумачити ті чи інші норми закону. Наприклад, можна вилучити телефон і вже потім підписатися на заборонений тг-канал. А оскільки суди не є незалежними, складно сказати, що завадить силовикам просувати свої рішення. 

Фото: СТВ

ms.detector.media