ms.detector.media
17.10.2021 13:01
У московському метро запустили оплату проїзду через систему розпізнавання обличчя. Влітку з її допомогою затримували протестувальників
У московському метро запустили оплату проїзду через систему розпізнавання обличчя. Влітку з її допомогою затримували протестувальників
Правозахисники відзначають, що одна з найбільших проблем з технологіями розпізнавання обличчя – це зловживання ними з боку авторитарних режимів.

У Москві на всіх станціях з 15 жовтня з’явилась можливість оплачувати проїзд через систему розпізнавання обличчя Face Pay. В мерії міста розповіли, що це перший випадок, коли подібна система запрацювала в такому масштабі. Оплата виключно добровільна. 

Для цього потрібно прив'язати свою фотографію та банківську карту до спеціального застосунку й після цього не буде необхідності виймати смартфон абощо – достатньо просто подивитися у камеру. 

При цьому фотографії користувачів порталу, які вони завантажували для отримання держпослуг, мерія планує передавати в базу даних поліції, пише DW.

Центр відеонагляду

Раніше Tjournal писав, як у 2021 році за допомогою цієї технології силовики ловили протестувальників зимових мітингів та прихильників Олексія Навального вже після закінчення самих вуличних заходів.

Наприклад, до історика Каміля Галєєва прийшли через тиждень після акції, на якій він був – його одразу повезли в суд, де він отримав 10 діб арешту. Його адвокат стверджував, що до Галєєва прийшли, вичисливши його через камери. 

З 2016 року в Росії активно розвивають інфраструктуру відеоспостереження: до системи під'єднано близько 178 тисяч камер, а у 2021 році влада планувала увімкнути ще 9 тисяч пристроїв, витративши 3 мільярди рублів на обладнання.

Юрист «Роскомсвободи» Саркіс Дарбінян вважає використання технології для пошуку протестувальників небезпечним та неетичним прецедентом, враховуючи імовірність зловживань в авторитарних режимах. Він також навів приклад Китаю, де систему використовують для пошуку переслідуваної меншини – уйгурів. 

Він вказує на недосконалість системи, яка може помилятись. У США з 2020 року від використання технології в правоохоронних цілях почали відмовлятися. Крім того, повідомлялось, що нейромережі бували упередженими щодо людей з темним кольором шкіри, через що поліція затримувала невинуватих. 

Нагадаємо, що Facebook заявила, що вимкнула функцію тематичних рекомендацій після того, як інтернетом почало ширитись відео, на якому соцмережа позначає темношкірих людей «приматами».

Фото: РБК

ms.detector.media