ms.detector.media
MediaSapiens
13.10.2021 10:19
The Intercept: Facebook заборонив майже 1000 «мілітаризованих громадських рухів»
The Intercept: Facebook заборонив майже 1000 «мілітаризованих громадських рухів»
У Facebook сказали, що цей список «невсеосяжний» і постійно оновлюється.

Компанія Facebook внесла щонайменше 986 груп до списку заборонених «мілітаризованих громадських рухів». Внутрішні документи Facebook опублікував The Intercept, передає The Verge.

У цьому переліку Facebook є групи білих супремасистів (білі націоналісти), групи ненависті, такі як «Ку-клукс-клан», а також терористичні організації, зокрема «Аль-Каїда».

Усім заборонено підтримувати ці сторінки, групи або профілі. Водночас категорії розділені за рівнями:

  1. Включає групи ненависті та терористичні організації. Користувачі Facebook не можуть їх хвалити чи підтримувати в будь-якій формі.
  2. Включає «насильницькі недержавні суб'єкти», наприклад, озброєних повстанців. Їх можна хвалити лише за ненасильницьку діяльність.
  3. Включає «воєнізовані громадські рухи». Для цього рівня немає порівнянних обмежень.

Facebook повідомив The Verge, що раніше не публікував цей перелік, оскільки надто велика кількість деталей може поставити під загрозу ефективність модерації.

«Ми намагаємось бути максимально прозорими, одночасно надаючи пріоритет безпеці, обмежуючи юридичні ризики та запобігаючи можливості груп обійти наші правила», — написав директор з питань боротьби з тероризмом та небезпечними організаціями Брайан Фішман у Twitter.

Він також зазначив, що оприлюднений ЗМІ список «невсеосяжний» і постійно оновлюється.

«Facebook не хоче, щоб на його платформі організовували чи сприяли насильству, і список [небезпечних осіб та організацій] є спробою утримати від цього групи з високим ризиком», — додав Фішман.

Раніше соціальна мережа Facebook визнала рух теорії змови QAnon загрозою національній безпеці і почала видаляти профілі і сторінки, які з ним пов’язані в Facebook та Instagram. У жовтні 2020 року Facebook зазначив, що виявив 600 «мілітаризованих громадських рухів» і видалив близько 2400 сторінок та 14 200 груп, які ними керують. Компанія також заявила, що видалила 1700 сторінок і 5600 груп, пов'язаних з QAnon.

ms.detector.media