ms.detector.media
Іра Рябоштан
Анна Єгорова
13.10.2021 11:58
«Гра в кальмара» як енциклопедія мемів: пояснюємо, з чого сміються і плачуть соцмережі всього світу
«Гра в кальмара» як енциклопедія мемів: пояснюємо, з чого сміються і плачуть соцмережі всього світу
Якщо ваша стрічка досі рясніє малиновими халатами та дивними ляльками, все не виходить глянути «Гру в кальмара», але дуже цікаво, що це все значить, — цей текст для вас.

Ми зібрали ключові маркери серіалу — більш і менш поширювані користувачами, пояснили їхнє значення (намагалися це робити без спойлерів), щоб ви не почувалися зайвими в цьому світі, навіть якщо вирішили не дивитися нетфліксівського рекордсмена.

«Гру в кальмара» (Squid Game) можна любити чи ненавидіти, але пройти повз не вийде, якщо ви маєте акаунт бодай в одній із соцмереж. Зокрема, хештегом #squidgame в інстаграмі позначено більше 640 тисяч дописів, а в тіктоку відео з ним зібрали 36 мільярдів переглядів. Це лише один із десятка тегів, присвячений «Грі в кальмара». Усе це менше ніж за місяць: прем’єра 9-серійної південнокорейської дорами відбулася 17 вересня 2021 року. За цей час вона встигла стати найпопулярнішим проєктом Netflix – за кілька тижнів «Гра в кальмара» набрала 111 мільйонів переглядів.

Обережно з терміном «серіал»

«Гра в кальмара» — це серіал компанії Netflix. На цьому моменті вас уже можуть перебити й сказати, що це не серіал, а дорама. Раніше такі уточнення робили переважно фани японської, корейської та інших азійських сучасних культур, але нині термін «дорама» набирає популярності в звичайних кіноманів по всьому світу. Якщо заглиблюватися в його історію, то «дорама» виникла після Другої світової війни в Японії… Насправді «дорамою» спершу називали лише японські серіали, а потім почали назвати всі серіали, які випускаються у Східній Азії.

Деякі можуть заперечити, що в різних країнах Азії існують певні «канони» для дорам. Сперечатися не будемо, лише скажемо, що дорами дуже схожі на серіал — одразу й не відрізниш.

Що ви вже, напевне, знаєте про сюжет «Гри в кальмара»:

У серіалі поєднані прийоми, які десятками років ловлять масового глядача на живця: це гра на виживання, персонажі-архетипи, засилля посилань на культові фільми й серіали, детективна лінія, балансування на межі моральних і суспільних цінностей, секс, гроші. Ну, і динаміка, палітра емоцій, контрастна картинка та кров. Одним словом, «Гра в кальмара» знайде й зачепить ваш тригер (якщо ви людина). Певно, це тенденція всіх фільмів і серіалів, у назвах яких є слово «гра». І щоби поділитися своєю реакцією на тренд, користувачі соцмереж почали за допомогою відомих уже мемів жартувати про популярність серіалу, а потім накреативили унікальні тематичні меми.

Назва «Гра в кальмара»

Це однойменна назва фінального, шостого випробування. Саме з пояснення правил цієї гри починається дорама: одна група учасників (від одного) грає в нападі, інші — в захисті на розкресленому майданчику в формі кальмара. Поки нападники не пройдуть посередині «кальмара», вони можуть пересуватися лише на одній нозі. Щоби перемогти, вони мають потрапити всередину кальмара, пробігти повз захисників і наступити на голову кальмара. Захисники мають обороняти це коло й виштовхати нападників за межі кальмара.

Назва «Гра в кальмара» стала мемною принаймні через два чинники:

Власне, саме «грою в краба» і «грою в сквідварда» серіал часто називають у мережі.

 Червоний та синій конверти

Це гра, за правилами якої двоє учасників по черзі кидають свій конверт, намагаючись перевернути конверт супротивника, — перемагає той, кому це вдалося (щось дуже схоже на те, що дехто з нас у дитинстві робив із так званими фішками, або кепсами). Відео з конвертами в мережі зазвичай публікують як теорію відбору учасників та охоронців до гри: нібито хто обирає синій, стає учасником ігор, хто червоний — охоронцем. Власне, в серіалі не раз показали, що між охоронцями й учасниками не така вже й велика різниця.

@nasten.cha моя любимая теория! #squidgame ♬ Squid Game - Green Light Red Light - Yovinca Prafika

Після гри в конверти учасникам давали візитівку з номером телефону — запрошення до основних змагань. Ба більше, в серіалі на цій візитівці показали номер реальної людини — підприємця з Південної Кореї, який поскаржився, що отримує тисячі дзвінків на день. 

Коло, трикутник і квадрат

Ці три фігури, хоч як це дивно звучить, теж стали популярними в мережі завдяки «Грі в кальмара». У дорамі їх використовують на візитівках-запрошеннях і масках охоронців. Пізніше в серіалі пояснять, що для охоронців коло, трикутник та квадрат на масці позначають ієрархію: охоронці з колом — це звичайні працівники, а з квадратом — керівники. У мережі популярні конспірологічні сенсації, коли користувачі помічають ці три фігури на грошових купюрах (в Україні, наприклад, це номінали 20, 50 і 100 гривень). Насправді ці позначки друкують для людей з вадами зору (і не лише на українських грошах).


Приховані сенси в цих фігурах побачили також геймери.

 

… І навіть фанати українського гурту Go A.

 

Малиновий і зелений — хіти сезону

Окрім масок, охоронці одягнуті в малинові комбінезони, моду на які відкрив інший культовий серіал від Netflix — «Паперовий будинок». До речі, в мережі часто відзначають схожість серіалів, зокрема персонажів і одягу.

 

Про популярність форми охоронців свідчить те, що в мережі вчать робити їхні маски, в магазинах продають комбінезони та інший одяг із символікою. Можна сміливо припустити, що костюм охоронця стане популярним вбранням цього року на Гелловін.

@byronlangleymusic Seriously...#squidgame #squidgamenetflix #netflix #halloween #halloweenlook #redlightgreenlight ♬ original sound - Byron Langley 

Учасників смертельних ігор творці серіалу вдягли у смарагдові зелені костюми з порядковими номерами на грудях і білі кеди без шнурівок. У мережі магазини вже пропонують купити схожі (вони в топі Амазону), а попит на білі сліпи Vans після виходу серіалу зріс на 7800%.

Лялька-вбивця й моторошна пісня

З виходом «Гри в кальмара» колекція моторошних кіноляльок поповнилась.

Першим випробуванням дорами стала гра «Зелене світло / червоне світло». Назва може різнитися через озвучку різних компаній.

@gaonla #игравкальмара #озвучка ♬ оригинальный звук - ⏹????⏺

@nytiss #foryoupage #react #music #fyp ♬ son original - nytiss

Попри велику кількість варіацій перекладу пісеньки, яку співає лялька, в мережі завірусився оригінал. Саме під нього найчастіше знімають відео.

@viprawr RED LIGHT, GREEN LIGHT! ‼️‼️‼️ #squidgame #fyp #foryou ♬ Squid Game - Green Light Red Light - Yovinca Prafika

У чому ж суть гри? Учасники мають пробігти від старту до фінішу. Рухатися вони можуть лише тоді, коли лялька відвертається й дає «зелене світло». Щойно вона повертається, учасники мають завмерти, хто поворушитися під час «червоного світла» — вибуває. У випадку «Гри кальмара» — помирає. У ляльки в очах вбудовані сенсори руху, тому треба принишкнути, коли вона повернута у ваш бік. Саме це стало підґрунтям для багатьох відео та мемів. Зокрема, в образі ляльки показують батьків чи вчителів.

@tetya_mottya Жиза???? инст: tetya_mottya_ #мотя ♬ Squid Game - Green Light Red Light - Yovinca Prafika

Окрім роликів, у яких дотримуються правил гри, в тіктоку також знімають відео в стилі «чому б я програв». Зазвичай користувачі «починають грати» під оригінальний звук, а під час «червоного світла» вмикають відомі чи трендові на платформі пісні — учасник не може втриматися, щоб не затанцювати, й «помирає». В україномовних відео цього тренду зазвичай використовують пісню Вєрки Сердючки.

@chebachiba Українці, ви тут? @lady_tosya #рек #???????? #україна???????? #топ4ик #українатікток #гравкальмара #чебачиба ♬ оригинальный звук - CHEBA CHIBA

У Філіппінах ляльку поставили регулювати рух пішоходів.

На українських вулицях поки ляльок-вбивць не помічали, але в мережі вже висунули теорію, що в Харкові їх можуть замінити «мавпи Кернеса».

Жартують і про нові правила різних компаній. Зокрема, що американська бюджетна авіакомпанія Spirit Airlines запровадила нові правила реєстрації пасажирів.

Образ ляльки-вбивці намагаються відтворити в реальному житті або навіть монетизувати його.

@jharnabhagwani You are eliminated ???? #squidgame #jharnabhagwani ♬ original sound - jharna bhagwani

View this post on Instagram

Публикация от Lançamentos do Dia (@lancamentosdodia)

 

Голка, печиво, лизь-лизь

Якщо ви SMM-ник і не обіграли лого свого бренду через мем про печиво й голку — ймовірно, вас уже звільнили.

 

Насправді йдеться не про печиво: вдруге герої серіалу зіграли в «Цукрові чарунки». Суть гри — на пласкому колі з карамелізованого цукру охайно вирізьбити голкою фігуру за контуром. Хто не встигає або псує фігурку — тому #кулявлоб.

Кругла «чарунка» із різьбою та ностальгія за дитинством викликали масові асоціації з печивом «Марія» в українського сегменту соцмереж. Проте так само жартують і за кордоном зі своїми варіаціями.

Ви запитаєте, чому на більшості мемів герой облизує своє «печивко»? Ми не можемо сказати без спойлера, але натякнемо на фізичні властивості цукру. Так базові знання з фізики здатні водночас і врятувати життя, і мемізувати героя.

 

У соцмережах «Цукрові чарунки» перетворилися на челендж. До нього долучився навіть офіційний акаунт України в твіттері.   

@moonpie.starbox #squidgame ♬ Squid Game - Carrot

Решта випробувань

Про інші ігри в мережі пишуть менше. Можливо, це тому, що глядачі туди недодивилися, або ж їм стало не до жартів, або ж традиційне нетфліксове «злили кінцівку».

Під час третього випробування гравці перетягували канат. Як ви здогадалися, до смерті однієї з команд. Тут користувачі найчастіше вдавалися до косплею, де замість прірви на слабших чекало падіння в басейн.

Для четвертого випробування гравцям роздали скляні кольорові кульки — марблз. У парах герої мали самі визначити правила та зіграти «на вибування». Саме в цих сценах зашкалив дозиметр душевних розмов між персонажами. Сюжетні повороти знайшли відображення у філософських і сумних дописах користувачів.

 

@igwzxx

:< ИДЕЯ НЕ МОЯ????????

♬ оригинальный звук - игра в кальмара❤️‍????

П’ятим, передостаннім випробовуванням серіалу, став «Скляний міст». Учасники мають пройти міст, щокроку обираючи між двома скляними панелями: одна із загартованого скла й витримує двох людей, інша — зі звичайного й не витримає жодного. Відео на цю гру знімають у тіктоку з ефектом доповненої реальності.

@magiclifemedia

Wait till the end ????

♬ original sound - ????Батыр????

 Мемоферма персонажів

«Гра в кальмара» вразила глядачів не лише гострим і напруженим сюжетом, а й колоритом персонажів. Про них просто не можна взяти і не вигадати мем.

Наприклад, до типових мемів про контрасти станів і ситуацій додалася варіація з дідусем під номером 001. Користувачі поєднують його веселий (під час першого випробування) і сумний (перед четвертим) образи.

 

Колоритний дід також фігурує в мемі про складний вибір із червоною та зеленою кнопками. У серіалі саме за найстаршим персонажем був вибір, продовжувати гру чи ні.

Користувачі часто використовують усмішку гравця 456 перед першим випробуванням (коли ще ніхто не знав, що це ігри на смерть). Вона стала мемом, який позначає радісний стан перед непередбаченою, вже зовсім не радісною ситуацією.

Українські фани «Кальмара» люблять відзначати схожість героя зі співаком Сергієм Бабкіним. Ба більше, це відзначив сам Сергій Бабкін.

Архетипність персонажів часто зображують у підбірках видів настрою і характерів, а також вдаються до косплею.

@kaho7911 Player 001 #squidgame #netflix #家にあるものでコスプレ #イカゲーム ♬ MONEY - 리사 (LISA)

Меми, які ми теж запам’ятаємо

Майже падіння. Сцену, коли персонаж рятує іншого в уже згаданому випробуванні з лялькою, використовують для ситуацій «за крок до смерті» або на позначення рятівника. Зокрема, так обіграли й нещодавній масштабний збій соцмереж.

Коробка для подарунків. Після виходу «Гри в кальмара» подарункові коробки, зокрема, для прихованих повідомлень в інстаграмі, отримали новий сенс. У серіалі в схожі коробки «пакували» тіла загиблих учасників, які потім спалювали в печі. 

Це не вичерпний перелік тем серіалу, обіграних у соцмережах. На базі сюжету українці, наприклад, жартують про заробітчанство, Верховну Раду, проведення «гри» в Росії та діляться своїми дитячими ностальгіями про 90-ті, ігри й сушених кальмарів. Далі «Гра в кальмара» із мемів перекочувала в новини. Але це вже зовсім інша історія.

ms.detector.media