ms.detector.media
Марина Довженко
11.10.2021 10:02
Вакцинуйся, щоб розблокувати айфон. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 27 вересня — 3 жовтня 2021 року
Вакцинуйся, щоб розблокувати айфон. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 27 вересня — 3 жовтня 2021 року
«Хвиля ковіду» все накриває й накриває Україну в новинах, творці фейків вигадують нові й нові жахливі наслідки вакцин, а також радіють вигаданим перемогам над карантином.

Що нового за 27 вересня — 3 жовтня 2021 року:

Зі зростанням захворюваності коронавірус знову став головною темою щоденних новин. Багато говорять про перебіг захворювання, перспективи посилення карантину та перші практики його посилення в різних регіонах України. Про це йдеться в моніторингу щоденних новин за 29 вересня — 2 жовтня 2021 року. Як і в попередні хвилі епідемії, загострення ситуації відлунює емоційними оцінками в новинах деяких каналів. Наприклад, на СТБ: «Під лікарнями знову черги швидких із ковідними хворими», «нова хвиля ковіду накриває Україну швидше, ніж очікували і піку вона сягне вже в листопаді»; ICTV — «пандемія набирає обертів і на тлі вакцинації ситуація дуже критична», «У лікарнях швидко скорочуються вільні місця»; «Україні» — «ковід б'є рекорди в Україні», «вірус швидко мутує, а антитіла після хвороби зникають значно швидше, ніж раніше».

Однією з головних новин коронавірусної тематики став укладений у Міністерстві охорони здоров’я перелік професій, представники якого зобов’язані бути щепленими. «Інакше звільнення», — сказав ведучий «України». При цьому сам перелік професій глядачам не озвучили, як і не пояснили, як рішення звільняти працівників, які не хочуть чи не можуть робити щеплення, узгоджується з українським трудовим законодавством. Натомість додали згадку про мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який погрожував своїм нещепленим підлеглим звільненням. Зрештою з’ясувалося — і в іншому матеріалі «України» це уточнили — що про звільнення не йдеться: «Освітян та держслужбовців, які відмовляться вакцинуватися, відсторонять від роботи. Не звільнітимуть, але й зарплати не платитимуть».

«Інтер» повідомив про утилізацію 34 тисяч доз коронавірусної вакцини, яку неправильно зберігали. До цього додали, що ще певну кількість доз вакцини утилізують, бо в них сплив термін придатності — люди не хочуть вакцинуватися, бо «одні бояться, інші вірять у теорію всесвітньої змови».

І звідки б то в них узялася ця віра? Чи не з численних фейків, які ширяться соціальними мережами та форумами?

Наприклад, одну з екзотичних побрехеньок спродукувала на тижні керівниця черкаського осередку «СТОП фейк пандемія» Олена Фаіст. За її словами, в американських штатах, де дозволено носити зброю, нижчий рівень злочинності та немає вимоги носити маску. Пов’язати маски зі зброєю — це ще треба вміти. «Вокс Україна» пояснює, що вимога носити маску в різних американських штатах залежить від епідеміологічної ситуації та кількості вакцинованих. Пістолет у кишені від коронавірусу не врятує.

Ще одна теза Олени Фаіст: мовляв, у Картахенському протоколі про біобезпеку, який ухвалили 2000 року, — він встановлює правила транспортування, ліквідації та інші дії з модифікованими організмами, — йдеться про вакцинованих. «Вокс Україна» це спростовує — про жодні досліди над людьми у протоколі не йдеться. Взагалі доволі дивно доводити, що вакциновані — «модифіковані організми», у країні, яка десятиліттями входила до Радянського Союзу, де щеплення були обов’язковими. Фактично всі ми — «модифіковані» або, принаймні, їхні діти.

І ще один фейк від цієї ж діячки: мовляв, у Сполучених Штатах Америки за 72 години померло 45 тисяч вакцинованих. Це повідомлення засноване на позові американського юриста від імені асоціації антивакцинаторів, а сам позов заснований незрозуміло на чому: він стверджує, що система VAERS занижує кількість померлих у п’ять разів. Жодних доказів немає, і фейк уже спростували американські незалежні фактчекери.

До речі, про VAERS: із системи, яка періодично постачає фейкотворцям поживу для фантазії, нібито таємно видалили шість тисяч записів про смерті через вакцинацію від коронавірусу. Мовляв, спочатку на сайті були опубліковані дані про 12313 зареєстрованих смертей від вакцини, а за кілька годин ця цифра зменшилась до 6079. Як це часто трапляється з фейками, в основі цієї історії лежить реальна подія: кількість смертей за кордоном випадково додали до кількості смертей у Сполучених Штатах Америки, а потім виправили, пояснює «Вокс Україна».

Серед інших вигадок про вакцинацію — історія, як у вакцині виявили паразитів. Як повідомив «біохімік» Роберт Янг, у препаратах проти коронавірусу є «графен і колонії паразитів», а також безліч інших «небезпечних хімічних сполук». Щоправда, як уточнює StopFake, ані паразитів у вакцинах немає, ані Янг не є біохіміком — його вже судили за практику без ліцензії і шахрайство.

Або ще такий фейк: штам «дельта» з’явився через вакцинацію. Це не має нічого спільного з дійсністю, оскільки «дельту» вперше зафіксували в Індії в жовтні 2020 року, а вакцинація в цій країні стартувала в січні 2021-го. І взагалі в усьому світі вакцинація стартувала 8 грудня 2020 року — «дельта» на той час уже існувала, нагадує «Вокс Україна».

Фейкотворці наполегливо намагаються пов’язати вакцинацію і рак. Це не дивно, адже рак — дуже поширена хвороба, якої люди традиційно бояться більше, ніж інших гаданих ускладнень і наслідків вакцинації. У новому фейку йдеться про зростання кількості онкохворих у США серед вакцинованих у двадцять разів. «Вокс Україна» називає це неправдою — немає ніяких свідчень про таке зростання. А StopFake спростовує твердження, що у вакцин проти коронавірусу значно більше побічних ефектів, ніж у вакцин проти грипу. І ще одне про побічні ефекти: начебто від вакцин Pfizer i Moderna розвивається міокардит, який особливо часто вражає молодих пацієнтів. StopFake з’ясував, що ці чутки засновані на чернетці наукової статті на ресурсі medRxiv. Однак у статті немає жодних висновків щодо впливу вакцинації на розвиток міокардиту — науковець тільки досліджує таку можливість.

Антивакцинаторів змушує радіти будь-яка інформація про невдачі вакцинаційної кампанії — навіть у Румунії. Зокрема масово поширилась новина про закриття в Румунії всіх центрів вакцинації, бо люди там, мовляв, відмовляються від щеплень. «Вокс Україна» заперечує: кампанія триває, й тисячі людей вакцинують, але деякі центри закривають, бо вони недостатньо завантажені.

Чули, що в Україну привезли перші офіційні iPhone 13? Це правда. А чули, що для того, аби розблокувати новий айфон, потрібно буде підтвердити, що ти вакцинований? Дотепно, але неправда, каже StopFake. Цього разу джерело фейку — сатиричне видання The Babylon Bee.

Поширюється неправдива інформація й про третю, так звану бустерну дозу вакцини Pfizer, яку починають колоти в деяких країнах. Зокрема з’явився фейк, що безпечність та ефективність третьої дози перевірили лише на дванадцятьох пацієнтах і всі вони були молодшими за 65 років. «Вокс Україна» виправляє: дослідження проводили на сотнях людей різного віку, за якими спостерігали місяцями.

Ще одне улюблене тематичне поле фейкотворців — жахи карантинних обмежень. Наприклад, розповідають, що у Словенії люди без щеплень можуть купувати лише продукти. Без сертифіката про вакцинацію їм не продадуть кави на вулиці, не пострижуть у перукарні і так далі. «Вокс Україна» пояснює, що це відлуння інформації про справді доволі суворі (якщо порівнювати з українськими) обмеження — але не аж такі суворі. Людина, якій не робили щеплення, може купувати товари й отримувати послуги, якщо покаже негативний тест на коронавірус або довідку про нещодавню хворобу.

Пам’ятаєте, як «Сімпсони» нібито передбачали коронавірусну пандемію? Ну, насправді ні, але люди люблять бачити в «Сімпсонах» пророцтва, тому побачили й це. Цього разу пророцтво знайшли в серіалі «Теріус у мене за спиною» 2018 року. Наприкінці десятої серії першого сезону корейського серіалу персонажі розповідають про генетично модифікований коронавірус, який створили як біологічну зброю. Його летальність — 90%. «Вокс Україна» заспокоює: нічого надприродного тут немає. Слово «коронавірус» стало суперпопулярним у 2019 році, але було відомим і до того — є чимало коронавірусів, зокрема деякі з них викликають те, що ми називаємо «застудою». Нічого дивного, що в серіалі згадали саме про коронавірус.

Фальстарти локдаунів (або навпаки) — окремий жанр фейків. Наприклад, соцмережами рознесли чутку, що президент Володимир Зеленський 28 вересня підписав указ, за яким у восьми регіонах дозволили не носити масок.

 

Загалом у президента досить багато функцій і повноважень, але на маски вони точно не поширюються. StopFake пояснює, що це повідомлення — звичайний клікбейт. Рішення про масковий режим та інші запобіжні заходи в межах карантину, як і раніше, приймає Кабмін.

Інше повідомлення з цієї серії — що з 25 вересня по всій Україні запроваджений локдаун і низка регіонів потрапила до «червоної зони». StopFake нагадує, що зона — не червона, а жовта. Із 23 вересня вся Україна «пожовтіла». З цими повідомленнями поширюють скриншот «постанови Кабміну №2386» із переліком нових обмежень; такої постанови не існує.

І на десерт — боротьба батьків за право дітей і вчителів чхати одне на одного коронавірусами. У соцмережах поширилась історія про батьків школярів у Чернігові, які нібито відстояли право вчителів ходити на роботу «без уколів». Однією з публікацій про це поділилися понад 93 тисячі разів. Чи багато правдивих повідомлень поширюють так завзято, як фейки? :(

Насправді чернігівська школа №27 працювала і працює у звичному режимі. Просто саме до цієї школи 23 вересня прийшли активісти громадської організації «Доста» (одна з організацій-союзниць Остапа Стахіва, Кирила Стремоусова та інших борців проти вакцинації). Активісти мали розмову з директоркою та поспішили повідомити світові в соцмережах, що «добилися» права вчителів не робити щеплення. Насправді ж на цю школу поширюються всі ті самі правила «жовтої» зони, що й на інші. Ця історія докладно розписана тут, і з публікації зрозуміло, що вимоги до вчителів або бути вакцинованими, або мати негативний тест — не скасовані.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media