ms.detector.media
09.10.2021 13:00
Facebook забанила свого користувача за розробку розширення, яке очищує новинну стрічку
Facebook забанила свого користувача за розробку розширення, яке очищує новинну стрічку
Також Facebook домоглася видалення розширення з Chrome Store.

Користувач Facebook Луі Барклай розробив браузерне розширення Unfollow Everything («Відписатися від усього»), за допомогою якого одним кліком можна було очистити новинну стрічку в соцмережі. 

У 2020 році він опублікував інструмент для завантаження у Chrome Store, після чого Facebook затребувала відімкнути розширення, а самого Барклая назавжди заблокувала. Він розповів про це виданню Slate Magazine.

Барклай вважає, що розширення загрожувало прибутку компанії, оскільки від проведеного у фейсбуці часу залежить кількість переглядів та кліків на рекламу, на чому й стоїть фейсбук в плані заробітку. За його словами, саме новинна стрічка змушує користувачів/ок годинами гортати соцмережу, а її очищення «повертає відчуття контролю над своїм життям».

Вперше, коли Барклай намагався відписатися від всього зайвого, він витратив на це години свого часу. Після цього він і вирішив придумати спосіб оптимізувати процес відписувань. Після публікації свого розширення, Барклай почав отримувати багато вдячних відгуків. Unfollow Everything зацікавила й вчених в університеті Невшатель у Швейцарії. Там йому запропонували співпрацю у вивченні впливу соцмереж на життя людини. 

Натомість Facebook надіслав йому листа з вимогою видалити розширення з відкритого доступу й більше ніколи не розробляти нічого пов’язаного з сервісами компанії. Баркалай не наважився подати позов проти компанії й видалив застосунок. Попри те компанія все одно заблокувала його фейсбук- та інстаграм-акаунти. 

«Якщо вам цікаво, то ось як виглядає вкрай агресивний лист від Facebook про припинення протиправних дій. Мені найбільше подобається вимога надати їм список кожного домену, яким я володію. Ем, а навіщо?», – написав він у твіті.

In case you were wondering, this is what an extremely aggressive cease-and-desist letter from Facebook looks like:https://t.co/MEjVbdoqe8

My favourite part is where they demand that I give them a list of every single domain I own

Um, why?

— Louis Barclay (@louisbarclay) October 7, 2021

«Поведінка Facebook не просто антиконкурентне, воно антиспоживацьке. Нас привчають до платформ, які стають необхідними, а потім позбавлять законного вибору, як саме нам їх використовувати. І не тільки видаленням інструментів на зразок Unfollow Everything, а й через маніпулятивний дизайн та функціонал», – сказав він. 

Нагадаємо, що на цьому тижні Facebook пережив два збої своїх соцмереж. Перший стався 4 жовтня і від напливу аудиторії проблеми відчули й інші мережеві платформи. Це був наймасштабніший збій, який тривав кілька годин: лежали Instagram та WhatsApp. Twitter TikTok жартували, мовляв, всі йдіть до нас, але і вони через деякий час почали не справлятися з навантаженням.

Другий збій стався 8 жовтня і він був не таким масштабним. Компанія наразі не повідомила про його причини. 

Фото: Flickr

ms.detector.media