ms.detector.media
MediaSapiens
08.10.2021 12:50
Фейк: Netflix показав трейлер фільму Bellingcat про «вагнерівську спецоперацію»
Фейк: Netflix показав трейлер фільму Bellingcat про «вагнерівську спецоперацію»
Це відео вперше з’явилося 6 жовтня в телеграм-каналі російського політтехнолога Марата Баширова.

У соціальних мережах поширили фейк, що стрімінговий сервіс Netflix опублікував нібито трейлер фільму міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat про операцію із затримання 33 російських найманців приватної військової компанії «Вагнер».

Засновник Bellingcat, журналіст Еліот Хіггінс назвав це відео фейком. «Імовірно, деякі думають, що це для нашого майбутнього документального фільму "Вагнергейт". Не знаю, хто це зробив, але це не від нас, ми навіть не придумали назву документального фільму, і ми не продавали його Netflix (поки)»,написав він у Twitter.

This trailer is apparently doing the rounds, supposedly some people think its for our upcoming Wagnergate documentary. No idea who made it, but it's not from us, we've not even got a title for the doc yet, and we've definitely not sold it to Netflix (yet). pic.twitter.com/J2yPRZkqwA

— Eliot Higgins (@EliotHiggins) October 6, 2021

Хіггінс уточнив, що Netflix не має нічого спільного з документальним фільмом. «Ми не знаємо, хто стоїть за фейковим трейлером, це можуть бути просто фанати, які хочуть побачити фільм, або щось більш зловісне»,сказав він у коментарі «Укрінформу».

Netflix не публікував це відео на платформі та на своїх офіційних сторінках у соцмережах.

За даними «По той бік новин», це відео вперше з’явилося 6 жовтня в телеграм-каналі російського політтехнолога, так званого голови окупаційної «Ради міністрів "ЛНР"» Марата Баширова «Политджойстик/Politjoystic». В український медіапростір його занесло заборонене в Україні видання «Страна.ua» через свій телеграм-канал «Политика Страны». Після цього фейкове відео почали поширювати блогери та користувачі соцмереж. «Цікаво, що у "Страны" нема жодної згадки про Белінгкет, тільки про Нетфлікс, чий логотип стоїть в кінці відео. Згадку про Белінгкет додали уже користувачі фейсбуку», — пише «По той бік новин» та додає, що саме відео дуже поганої якості.

Окрім цього, «Вокс Україна» знайшло у трейлері дві фактологічні помилки: кількість внутрішньо переміщених осіб і порівняння площі окупованих районів Донецької та Луганської областей з площею Чорногорії.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх Росії. На MezhyhiryaFest 2021 Грозєв повідомив, справі «вагнерівців» буде присвячено три продукти. Один – двогодинний документальний фільм-розслідування, який не вийде раніше наступного року. Другий – коротший документальний фільм, це буде вже медійний продукт і випустять його раніше. Третій – текстова версія.

ms.detector.media