ms.detector.media
25.09.2021 13:53
Доньку засновника Huawei відпустили після 3 років домашнього арешту в Канаді. Вона повертається в Китай
Доньку засновника Huawei відпустили після 3 років домашнього арешту в Канаді. Вона повертається в Китай
У 2018 році її затримали в міжнародному аеропорту Ванкувера за запитом США. Американське слідство вважає, що вона приховувала незаконні фінансові операції з Іраном.

Фінансову директорку китайської компанії Huawei Мен Ваньчжоу, затриману 2018 року в Канаді, звільнили від домашнього арешту. Верховний суд канадської провінції Британська Колумбія припинив процедуру її екстрадиції до США, пише СBC.

Ваньчжоу пішла на угоду з Міністерством юстиції США та частково визнала провину в приховуванні фактів порушення санкцій проти Ірану. Судове засідання відклали до 1 грудня 2022 року, після чого з Ваньчжоу знімуть усі звинувачення за умови виконання нею всіх положень угоди, деталі якої не розголошуються.

Як пише CTV News, після звільнення вона полетіла до Китаю. Через кілька годин після звільнення Ваньчжоу прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що затримані в кінці 2018 року в КНР канадці – колишній дипломат Майкл Коврига і підприємець Майкл Спейвор – також звільнені та повертаються в Канаду.

Earlier tonight, the aircraft carrying Michael Kovrig and Michael Spavor left Chinese airspace. After an unbelievably difficult ordeal, they are on their way home. I want to thank every single person and partner around the world who helped secure their release.

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) September 25, 2021

Історія тягнеться з 2018 року. Мен Ваньчжоу, доньку засновника компанії Huawei Жень Чженфея, затримали 1 грудня в міжнародному аеропорту Ванкувера за запитом США. Слідство вважало, що компанія Huawei порушила американські санкції, продаючи обладнання Ірану, а Ваньчжоу нібито ввела в оману британський міжнародний комерційний банк HSBC щодо операцій компанії в Ірані.

Через це між Китаєм та Канадою виник конфлікт. Пекін неодноразово вимагав звільнення Ваньчжоу. Через кілька днів її випустили під заставу та помістили під домашній арешт у Ванкувері. З того часу вона боролась проти своєї екстрадиції до США.

Через 10 днів після арешту Мен Пекін затримав двох канадців — Майкла Коврига і Майкла Спейвора — за звинуваченням у шпіонажі. Відтоді вони перебували у китайській в'язниці. Канадський прем'єр Джастін Трюдо назвав їх арешт «довільним і політично мотивованим».

Нагадаємо, що rитайська компанія Huawei заперечує, що її офіційний магазин додатків AppGallery перенаправляє користувача в сторонні інтернет-магазини, програми яких містять шкідливе програмне забезпечення або заражені.

Фото: СBC

ms.detector.media