ms.detector.media
24.09.2021 21:15
Польська художниця презентувала серію картин, намальованих спільно з робособакою Boston Dynamics (ФОТО)
Польська художниця презентувала серію картин, намальованих спільно з робособакою Boston Dynamics (ФОТО)
Художниця давно зображує у своїх роботах техніку, але з часом вона почала розчаровуватись в ній через її холодність та віддаленість. Потрібну динаміку вона знайшла в роботах американської компанії.

23 вересня в Сан-Франциско відкрилась виставка польської художниці Аґнєшки Пілат «Ренесанс 2.0».

12 написаних маслом робіт відсилають до епохи Відродження, але замість людей художниця зобразила роботів компанії Boston Dynamics – людиноподібний Atlas та робопес Spot.

Наприклад, на картині «Створення Адама» дві механічні руки тягнуться одна одної замість людських. Кожну роботу можна переглянути через доповнену реальність, навівши на них камеру смартфона: на екрані тоді з’являються анімовані персонажі.

Пілат давно займається живописом, має відповідну освіту і до 2016 року займалась звичнішими портретами та ілюстраціями. Тодішні її роботи не були популярними та погано продавались. 

Але один колекціонер помітив її: не оцінивши готові роботи, він відзначив її стиль. Та запропонував їй намалювати предмет з його колекції – червону пожежну сигналізацію. Ця робота привернула до неї увагу і вона частіше почала звертатись до теми механізмів. Її картини стали успішнішими. 

Понад 5 років Пілат все більше заглиблювалась у тему механізмів, співпрацюючи з різними технологічними компаніями. Але з часом її спіткало розчарування. 

«Я сприймаю технології як людей. Моє завдання як художника – передати їхню сутність, а не зовнішність. У цих машин не було душі», – розповіла вона.

Тоді вона побачила вірусний ролик про робособаку Spot, який дуже її зацікавив. Вона зв’язалась з Boston Dynamics, ті запросили її на завод і замість кількох запланованих ескізів вона близько року малювала роботів цієї компанії. 

Виставка  «Ренесанс 2.0» й стала кульмінацією цієї співпраці. Boston Dynamics також презентували художниці одного зі своїх робособак. Серію робіт вона зробила спільно з ним.

Нагадаємо, що Hyundai після покупки Boston Dynamics почала використовувати їхніх роботів на своєму заводі замість живих охоронців. Роботи-собаки визначають людей, міряють температуру й розпізнають небезпечні ситуації.

Фото: pilatart.com

ms.detector.media