ms.detector.media
MediaSapiens
22.09.2021 17:55
Міноборони Литви порадило викинути китайські смартфони через проблеми з цензурою та безпекою
Міноборони Литви порадило викинути китайські смартфони через проблеми з цензурою та безпекою
Три ризики кібербезпеки виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei.

Міністерство оборони Литви 21 червня рекомендувало не користуватися китайськими смартфонами через проблеми з цензурою та безпекою.

Національний центр кібербезпеки при Міноборони Литви дослідив смартфони китайських виробників, які поставляють у країну: Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G, OnePlus 8T 5G. «Наша рекомендація — не купувати нові китайські телефони і якнайшвидше позбутися тих, що вже куплені», — сказав заступник міністра оборони Маргіріс Абукявічу, представляючи звіт Центру.

Це розслідування виявило чотири ризики кібербезпеки. Три ризики виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei, у OnePlus жодного ризику не виявили:

Національний центр кібербезпеки виявив, що системні програми смартфонів Xiaomi мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати 449 термінів китайською мовою, серед них — «Вільний Тибет», «Хай живе незалежний Тайвань». У Міноборони Латвії не виключають що список заборонених ключових слів можна скласти, використовуючи латинку. Ці функції вимкнули для «регіону Європейського Союзу», але їх можна ввімкнути віддалено в будь-який час.

Нагадаємо, США заборонили своїм держустановам застосовувати обладнання Huawei, а також загалом користуватися послугами компанії. Введення даної заборони США пояснюють тим, що Huawei нібито тісно співпрацює з китайською владою. Huawei просив визнати неправомірним цей закон.

Фото: ІТС

ms.detector.media