ms.detector.media
Марина Довженко
20.09.2021 14:51
Під час гучних гулянь — не до масок. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 6–12 вересня 2021 року
Під час гучних гулянь — не до масок. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 6–12 вересня 2021 року
«Зашкалює динаміка шпиталізації», новинарі переймаються вакцинацією вчителів, а фейкотворців вабить далека Австралія.

Що нового за 6–12 вересня 2021 року:

Зі зростанням захворюваності на коронавірусну хворобу в усіх регіонах України та почастішанням серйозних розмов про карантин і навіть локдаун зросла й кількість новин про коронавірус на телебаченні. Цікавить новинарів і доля навчальних закладів, які чи то закриють, чи то не закриють залежно від кількості вакцинованого персоналу.

Медіа розповіли, що карантин посилять уже з 13 вересня (зрештою цього так і не сталося). «Україна» повідомила, які саме обмеження можуть бути запроваджені, й дала коментарі посадовців, відповідальних за карантин. «Інтер» зауважив, що на переведенні всієї України у «жовту зону» наполягає Міністерство охорони здоров’я. «Україна» повідомила, що головний санітарний лікар прогнозує локдаун на листопад; 5 канал також передбачив тотальний карантин у листопаді з посиланням на дослідження Київської школи економіки.

«Зашкалює динаміка шпиталізації», — повідомив СТБ. Тут сказали, що в Івано-Франківську заборонили видавати матеріальну допомогу на лікування коронавірусної хвороби мешканцям міста, які не вакцинувалися. У новинах ICTV розповіли, що кількість хворих зростає, а ось темпи вакцинації — ні. «Інтер» повідомив, як на Закарпатті вакцинуватися заохочують лотереєю та грішми. «Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що до всіх, хто щеплений, обмежень застосовуватимуть менше, тому варто подбати про імунізацію вже зараз, адже ковід вражає насамперед невакцинованих», — йдеться в сюжеті 5 каналу.

Особливо багато уваги приділяють школам, зокрема наміру влади закрити ті з них, де не буде 80% вакцинованих працівників. «Україна» проаналізувала рівень вакцинації вчителів у різних областях і розповіла, зокрема, про Чернігівщину, де батьки обурюються, а вчителів не можуть змусити вакцинуватися. За інформацією Суспільного, на Волині вакциновано менш ніж 40% працівників освіти; 5 канал повідомив, що на Одещині щеплена вже половина.

«Україна» ще трохи полякала своїх глядачів: мовляв, захворіти на коронавірусну хворобу тепер уже тричі на рік — не дивина. Тому людям рекомендують носити маски навіть після двох доз вакцини. Розповіли на каналі й про захворюваність дітей на коронавірусну хворобу — 8% з усіх хворих. Загалом саме «Україна» найактивніше висвітлює коронавірусну тематику в різних аспектах.

Хасидська проща в Умань, яка бентежить теленовинарів із року в рік, цього року знов у фокусі. Перший незалежний та «1+1» говорили про епідеміологічну небезпеку, яку несе масовий приїзд хасидів. «Під час гучних гулянь — не до масок», — сказали на «1+1».

Розповідаючи про коронавірус у світі, СТБ згадав, що в Ізраїлі людям, можливо, колотимуть уже четверту дозу вакцини (загалом медики, нагадаємо, ще вагаються щодо доцільності третьої). «Інтер» повідомив, що у Великій Британії збираються вакцинувати підлітків. ICTV зробив матеріал про полегшення життя вакцинованих у Європі. Більшість каналів повідомили, як у Данії скасували всі карантинні обмеження. «Інтер» зробив матеріал про боротьбу з постковідним стресом за допомогою терапевтичних візитів у культурні заклади — таку терапію практикують у Північній Америці та Європі. Українським культурним менеджерам ідея мала би сподобатись.

Фейки про коронавірус цього тижня не відрізнялись оригінальністю, та й врожай був порівняно скромним. Варіація на типову тему — згубні наслідки вакцинації (а ще й маскового режиму, до того ж): мовляв, через це в Україні епідемія інсультів. Поширює цю вигадку добре відомий читачам «Детектора медіа» Остап Стахів, львівський антивакцинатор і борець проти карантину. На його думку, інсультів побільшало, бо люди живуть у страху, носять «намордники» і «колються». А влада, мовляв, усе замовчує. StopFake пояснює: коронавірусна хвороба справді збільшує ризик інсульту, але з масками це не пов’язано ніяк. І якщо не вакцинуватися, ризик буде більшим.

Ще один типовий фейк, що виникав на цьому тижні, стосується Австралії. Мовляв, тамтешнім водіям вантажівок не подобаються карантинні обмеження, і вони перекрили всі важливі транспортні артерії країни. Вільна форма, в якій викладають це повідомлення, дозволяє уникнути конкретики — з дописів не зрозуміло, проти якого саме «ковідного мракобісся» протестують водії. VoxUkraine перевірив цю історію та пояснив: наприкінці серпня (давненько, але й Австралія далеко — новини йдуть звідти довго) водії протестували проти обов’язкової вакцинації транспортних працівників, яку збиралася запровадити влада, і перекрили одну магістраль у місті Ґолд-Кості. Однак зараз вакцинація в Австралії добровільна, тому протести не стали тотальними.

Фото: vesti.ua

ms.detector.media