ms.detector.media
Марина Довженко
20.09.2021 08:20
Рош га-Шана в теленовинах показали як «свято хуліганства і сміття» — моніторинг
Рош га-Шана в теленовинах показали як «свято хуліганства і сміття» — моніторинг
На негативі зосередились новинарі Першого незалежного та «України».

Перший незалежний канал у негативному ключі висвітлив відзначення хасидами в Умані єврейського свята Рош га-Шана. «Купи сміття» фігурували й у новині телеканалу «Україна». Про це йдеться в моніторингу щоденних теленовин за 6–11 вересня 2021 року.

6 вересня сюжет Першого незалежного про Рош га-Шана в Умані розпочався зі слів: «Незаконне поводження зі зброєю, дрібне хуліганство та порушення термінів перебування в країні. В Умані хасиди відзначають юдейський Новий рік». Хоча в титрі йшлося лише про підготовку до святкування. Наступного дня на цьому ж каналі також розпочали сюжет із негативу: «Тонни сміття та майже без правопорушень. Так пройшла перша ніч святкування юдейського Рош га-Шана». У сюжетах спілкувалися як із прочанами, так і з представниками комунальних служб, служби з ліквідації надзвичайних ситуації і з поліцією, а також із таксистами й адміністраторами готелів, аби з’ясувати, як місто заробляє на хасидах. Утім головний меседж матеріалів зводився до того, що хасиди смітять.

Про сміття в контексті святкування Рош га-Шана згадували і на каналі «Україна». 6 вересня матеріал почали так: «Купи сміття, десятки правопорушень і танці на автівках. Так в Умані відзначають Рош га-Шана, юдейський новий рік».

Нейтрально про традицію відзначення Рош га-Шана в Умані говорили на Суспільному, «Інтері», «1+1» та СТБ.

Більше про тенденції та маніпуляції в новинах 6–11 вересня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Фото: apostrophe.ua

ms.detector.media