ms.detector.media
18.09.2021 13:40
В Росії кілька годин блокували Google Docs та telegra.ph через «списки Навального»
В Росії кілька годин блокували Google Docs та telegra.ph через «списки Навального»
Імовірно це пов’язано з публікацією рекомендаційних списків команди Навального з іменами кандидатів для «Розумного голосування».

16 вересня російські мобільні оператори на кілька годин блокували сервіс Google Docs. Про це повідомив пізно ввечері 15 вересня проєкт з моніторингу російської системи інтернет-блокувань GlobalCheck.

GlobalCheck в режимі реального часу перевіряє доступність IP-адрес і доменів по різних протоколах з різних інтернет-провайдерів.

За його даними, сайт docs.google.com блокували оператори МТС, «Мегафон» і «Ростелеком». Проєкт «Роскомсвобода» повідомив, що перебої фіксували в тому числі й користувачі Tele2.

«Ймовірно, блокування пов'язана з публікацією списків "Розумного голосування" на ресурсі "Google Документи"», – сказано в повідомленні GlobalCheck.

❗️ Началась блокировка https://t.co/2IysVQHxxV.

Фиксируем блокировку на операторах:

· МТС
· Мегафон, в некоторых регионах
· Ростелеком, в некоторых регионах

Вероятно, блокировка связана с публикацией списков Умного Голосования на ресурсе Google Документы.

— GlobalCheck (@globalchecknet) September 15, 2021

«Розумне голосування» – це технологія протестного голосування. Головна мета – позбавити керівну партію якомога більшої кількості голосів шляхом голосування за кого завгодно, тільки не за кандидатів від «Єдиної Росії».

Тобто в цій логіці доцільніше голосувати за комуніста, ніж за «єдроса». Один нюанс – пропонований кандидат має мати реальні шанси перемогти, набравши певну кількість голосів. Список пропонує імена кандидаів/ок, які можуть перемогти і не є з партії «Єдина Росія».

З тієї ж причини регулятор Роскомнагляд блокував telegra.ph, сервіс для публікацій месенджера Telegram. За даними «Роскомсвободи», вранці 16 вересня блокування Google Docs і telegra.ph припинилися.

Зазначимо, що 17 вересня в Росії стартувало триденне голосування на виборах у Держдуму. Російська влада вважає, що застосунок є елементом іноземного втручання і становить загрозу національній безпеці РФ. 

Нагадаємо, що компанії Google та Apple видалили зі своїх магазинів-застосунків Google Play і App Store пов'язаний із російським опозиціонером додаток «Навальний».

Також ЗМІ пишуть, що російська влада ознайомила компанію Google зі список тих її співробітників, яким би загрожувало кримінальне переслідування, якби IT-гігант не заблокував застосунок «Навальний» з Google Play для користувачів із Росії.

Фото: GlobalCheck

ms.detector.media