ms.detector.media
MediaSapiens
17.09.2021 17:45
Грузинська шахістка звинуватила Netflix у брехні через серіал «Хід королеви»
Грузинська шахістка звинуватила Netflix у брехні через серіал «Хід королеви»
Гапріндашвілі вимагає від Netflix п'ять мільйонів доларів компенсації й вилучити деякі епізоди.

Грузинська шахістка, чемпіонка світу Нона Гапріндашвілі подала до суду позов на американську компанію Netflix через неправдиву інформацію в мінісеріалі «Хід королеви». Про це пише портал «Новини-Грузія».

Гапріндашвілі вимагає від Netflix п'ять мільйонів доларів компенсації й вилучити епізоди, які містять ​​викривлену інформацію про її кар'єрні досягнення.

Серіал заснований на романі 1983 року і розповідає про життя вигаданої шахістки Бет Хармон. Її описують як єдину жінку-чемпіонку, яка проводила шахові поєдинки з чоловіками.

«Єдина незвичайна річ у ній (Хармон) насправді — це її стать. І навіть це не унікальне явище для Росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіонка світу серед жінок і ніколи не зустрічалася з чоловіками», — свідчить текст одного з епізодів.

Натомість Гапріндашвілі вказала в позові, що до 1968 року, про який ідеться в серіалі, вона змагалася щонайменше з 59 шахістами-чоловіками, в тому числі з десятьма гросмейстерами.

«Netflix нахабно і свідомо брехав про досягнення Гапріндашвілі з дешевою і цинічною метою "роздути драму", створивши враження, ніби його вигадана героїня зуміла зробити те, чого не зробила жодна інша жінка, включаючи Гапріндашвілі», — йдеться в позові.

Ще однією образою Гапріндашвілі вважає, що її назвали «росіянкою», хоча «сценаристи знали, що вона грузинка», і що «грузини постраждали від панування Росії, коли були частиною Радянського Союзу, а потім зазнали вторгнення з боку Росії».

Автори позову також зазначили, що після виходу серіалу Нона Гапріндашвілі звернулася до Netflix через помилки та закликала спростувати їх і публічно вибачитися.

«Компанія могла відповісти безліччю недорогих і морально достойних способів відшкодування, замість цього Netflix відреагував з надзвичайною зарозумілістю, відхиливши твердження Гапріндашвілі про наклеп, стверджуючи, що помилкова заява була "нешкідливою"», — зазначають юристи.

Нагадаємо, у 2019 році прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький написав листа до генерального директора компанії Netflix Ріда Гастінгса, у якому вимагав виправити показану в документальному серіалі «Диявол по сусідству» карту Польщі з нацистськими концентраційними таборами. Пан Моравецький зазначив, що карта не тільки не відповідає дійсності, а і вводить в оману глядачів, оскільки передбачає, що Польща, а не нацистська Німеччина, несе відповідальність за створення й управління таборами і вчинені в них злочини. Представники Netflix після публічного звернення прем'єр-міністра Польщі пообіцяли розібратися. Пізніше Netflix повідомила, що додасть у «Диявол по сусідству» додаткову інформацію про те, що концтабори в Польщі були збудовані й перебували під управлінням німецького нацистського режиму, який окупував країну.

Фото: «Новини-Грузія»

ms.detector.media