ms.detector.media
MediaSapiens
17.09.2021 14:43
Розслідування FT: Telegram перетворився на новий даркнет для кіберзлочинців
Розслідування FT: Telegram перетворився на новий даркнет для кіберзлочинців
Хакери торгують через месенджер краденими даними кредитних карт і банківських рахунків, іменами та паролями, копіями паспортів, шкідливим програмним забезпеченням та інструкціями для злому.

Газета Financial Times спільно з компанією Cyberint провела розслідування, яке свідчить, що соціальна мережа Telegram стала альтернативою даркнету для кіберзлочинців. Про це пише «Економічна правда».

Зокрема, в месенджері виявили мережу хакерів, які торгують краденими даними в каналах із тисячами підписників. Газета зазначає, що в багатьох випадках запропонований контент нагадує той, який викладають у даркнеті.

За даними FT, в одному з телеграм-каналів із понад 47 тисячами підписників хакери продавали або просто поширювали сотні тисяч злитих імен користувачів і паролів.

«В одному з постів канал повідомив про отримання доступу до 600 тисяч логінів користувачів сервісів "Яндекса". Канал також публікував дані користувачів Google і Yahoo, ігри Minecraft, а також ігрових платформ Origin і Uplay. У четвер Telegram видалив цей канал після того, як із ним зв'язалася FT», — уточнило видання та додало, що в Telegram також торгують даними кредитних карт і банківських рахунків, копіями паспортів.

Крім того, злочинці діляться через месенджер шкідливим програмним забезпеченням та інструкціями для злому. FT повідомляє, що кількість посилань на групи й канали в Telegram, які розповсюджуються на форумах у даркнеті, торік становила близько 172 тисяч, а в цьому році перевищила мільйон.

Аналітик Cyberint Тала Самра зазначив, що компанія за останній час зафіксувала зростання активності кіберзлочинців у Telegram на понад 100%. Він пояснив, що Telegram надає якісніший набір функцій і з меншою ймовірністю, ніж форуми в даркнеті, відстежується правоохоронцями.

У Telegram сказали, що мають правило про видалення несанкціоновано опублікованих персональних даних. У месенджері підкреслили, що щодня видаляють більше 10 тисяч спільнот через скарги на порушення умов надання послуг.

Нагадаємо, що у США проти компаній Apple і Google подано позови з вимогою видалити Telegram із магазинів додатків App Store і Google Play у зв'язку з тим, що месенджер не бореться з поширенням протиправного контенту.

Позивачі стверджують, що Telegram використовується для поширення екстремістського контенту й закликів до насильства після штурму будівлі Капітолія у Вашингтоні прихильниками Дональда Трампа 6 січня. При цьому Павел Дуров заявив, що Telegram заблокував сотні закликів до насильства у США. В Україні СБУ викрила мережу телеграм-каналів, які працюють під керівництвом ГРУ РФ.

Міністерство юстиції Німеччини відкрило провадження проти Telegram за відмову призначити контактну особу для взаємодії з урядом і відмову співпрацювати у вилученні забороненого контенту, тому що як Павло Дуров, так і представники Telegram не відповідають. У червні 2021 року заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що месенджер Telegram – єдиний, який не співпрацює з органами поліції.

Як Telegram сприяє дезінформації та маніпуляціям, читайте в матеріалі MediaSapiens. 

Фото: lanet.click

ms.detector.media