ms.detector.media
MediaSapiens
16.09.2021 10:20
53 мільйони записів персональних даних. Поліція встановила, що база даних знаходиться не в Україні
53 мільйони записів персональних даних. Поліція встановила, що база даних знаходиться не в Україні
За даними правоохоронців, цей ресурс не оновлюється та не активний уже більше року.

Начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції НПУ Сергій Липка повідомив MediaSapiens, що правоохоронці розпочали розслідування через сайт з базою даних, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних українців.

Інформація до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли за ч. 1 ст. 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя).

«На етапі розслідування ми будемо встановлювати саме наявність на ресурсі конфіденційної інформації. Будемо підключати компетентні органи, які зможуть провести експертизу, щоб ми могли підтвердити, що на ресурсі дійсно розповсюджують конференційну інформацію, можливо, персональні дані», – розповів Липка.

Правоохоронці під час розслідування мають визначити, чи підпадає інформація на цьому сайті під закон України про захист персональних даних.

Поліція вже встановила, що ресурс знаходиться на хостинг-провайдері за межами України.

«Ресурс не оновлюється та не активний більше року. На даному етапі ми не готові сказати, чи є там громадяни України, оскільки, крім України, там є дуже багато інших міст багатьох інших країн. Коли ми проведемо це розслідування, буде зрозуміло ситуація, визначимося з реальним хостинг-провайдером, де фізично знаходиться сайт. Тоді вже будемо вживати заходів та встановлювати, чи адмініструється цей ресурс, які варіанти щодо його блокування та встановлювати осіб, які можуть бути причетними до цього діяння», – пояснив Сергій Липка.

Нагадаємо, 13 вересня Офіс Уповноваженої з прав людини повідомив, що знайшов в інтернеті сайт із базою даних українців, що може містити майже 53 мільйони записів персональних даних. Омбудсман Людмила Денісова попросила Національну поліцію відкрити провадження за цим фактом та відреагувати на ситуацію. 

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що провайдери за рішенням Ради національної безпеки та оборони України мають заблокувати доступ до цього сайту.

Фото: Всеукраїнська асоціація контактних центрів

ms.detector.media