ms.detector.media
MediaSapiens
14.09.2021 13:02
Україну звинуватили в незаконній торгівлі зброєю з М’янмою. Фейк?
Україну звинуватили в незаконній торгівлі зброєю з М’янмою. Фейк?
«Укроборонпром» каже, що Україна співпрацює з урядом М’янми в межах угод, укладених до перевороту 1 лютого 2021 року.

Українські медіа 8 вересня поширили інформацію, що українські спецекспортери військових товарів допомагають військовому уряду М’янми, який захопив владу після перевороту, придушувати громадянські протести в країні. Ці новини публікували з посиланням на організацію «Справедливість для М’янми» (Justice For Myanmar), яка нібито має докази незаконної торгівлі зброєю з боку України. Про це в своїй колонці для «Детектора медіа» написав медіаексперт, ексзаступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

На підтвердження своїх звинувачень на адресу України активісти організації показали низку копій «документів про співпрацю», серед яких немає документів саме українських компаній. Також вони використали в своїх дописах картинку з посту компанії «Укрспецекспорт», який опублікували ще 30 жовтня 2020 року.

Водночас журналістка «Радіо Свобода» Марія Щур у матеріалі про М’янму та її відносини з Україною зацитувала «речника» цієї групи активістів Ма Яданар Маунг. Однак жодних підтверджень існування Ма Яданар Маунг, окрім цитат у світових медіа, знайти не вдається — немає фотографій чи відео з нею, жодних профайлів у соцмережах англійською мовою тощо. В самої організації «Справедливість для М’янми» є верифіковані сторінки на фейсбуку (177 тисяч читачів) і в твітері (128 тисяч читачів).

Моніторинг розголосу звинувачень на адресу України показав, що вони були поширені окремими англомовними медіа азійського регіону. В Україні їх поширювали джерела, близькі до «Опозиційної платформи — За життя». В українському сегменті телеграма про звинувачення написали канали Klymenko Time, «Вести» та «Цибуля». Однак телеграм-канали, близькі до головного розвідувального управління Міністерства оборони Росії, про це не писали. 

Новину зі звинуваченнями України активно поширювали у твітері, а хештег навіть вивели у тренди соцмережі. Однак багато акаунтів, які поширювали цю новини, виглядають як боти: вони були зареєстровані в лютому 2021 року, коли у М’янмі стався військовий переворот.

Пресслужба «Укроборонпрому», своєю чергою, повідомила, що Україна співпрацює з урядом М’янми в межах угод, укладених до перевороту 1 лютого 2021 року, а підстав для їх офіційного одностороннього розірвання немає.

Детальніше читайте в колонці Дмитра Золотухіна на «Детекторі медіа» «Перша українсько-китайська інформаційна, або Активісти, яких не існує».

Фото: «Укрспецекспорт»

ms.detector.media