ms.detector.media
Іра Рябоштан
13.09.2021 15:44
Latynka vs кирилиця: що думають соцмережі про ідею переходу України на латиницю
Latynka vs кирилиця: що думають соцмережі про ідею переходу України на латиницю
Деякі медійники вважають, що повернення до теми переходу на латинку — це відвернення уваги від більш вважливих тем.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повернув в українське суспільство тему переходу на латиницю. 

«Нам треба позбавитися кирилиці і перейти на латиницю. Те, що стосується мови, ви знаєте мою позицію. Я за дві мови в нашій країні. Англійська мова має бути обов’язкова. Тому що, якщо ми кажемо про цивілізований світ, то англійська мова – це мова цивілізованого спілкування. І ми маємо розуміти, що англійську мову мають знати всі. Хто вже літні, складно, то це одна справа, а, починаючи з дитячого садочка, у школах це має бути», — сказав він у нещодавньому інтерв’ю «Радіо Свобода». 

Це далеко не нова й не оригінальна ідея —  перші пропозиції перевести українську на латиницю з'явилися в XVII столітті, а 1834-го мовознавець Йосип Лозинський запропонував «абецадло» — латинські літери української мови на базі польського алфавіту. Схожу «правописну дискусію» щодо кирилиці та латинки задокументували і в 1927 році. 

Відтоді ця тема з’являється в інформпросторі час від часу, активно обговорюється та знову забувається. Наприклад, у 2018 році міністр закордонних прав України Павло Клімкін вже ініціював обговорення щодо доцільності запровадження в Україні латиниці поряд із кирилицею. Єдності щодо цього питання в суспільстві немає, дискусія триває. MediaSapiens зібрав реакції медійників на останню пропозицію — взагалі відмовитися від кирилиці.

«Ідея не позбавлена сенсу»

Головний редактор LB.ua Олег Базар:

Блогер Андрій Кислов:

«Замість потрібної єдності отримаємо ще одну лінію розколу»

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін:

Український науковець-історик, публіцист, колишній очільник Інституту національної пам’яті, народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович:

Активіст, дизайнер Богдан Гдаль

Правозахисник, координатор руху «Спільна Справа» Олександр Данилюк:

Речник Православної церкви України Євстратій Зоря:

Деякі медійники вважають, що повернення до теми переходу на латинку — це відвернення уваги від більш вважливих тем, та пропонують радикальніші кроки.

Журналіст, медіаексперт Юрій Луканов

Журналіст телеканалу ICTV Сергій Костеж:

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя», медіавласник Вадим Рабінович

Головний редактор видання «Бабель» Євген Спірін:

Фото: «Дивись.info»

ms.detector.media