ms.detector.media
Марина Довженко
13.09.2021 10:19
В очікуванні «мю». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 30 серпня — 5 вересня 2021 року
В очікуванні «мю». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 30 серпня — 5 вересня 2021 року
Бідолашні австралійські діти, вигадані протести німецьких батьків, нові віртуальні загрози вакцинації та чекання на хасидів без масок.

Що нового за 30 серпня — 5 вересня 2021 року:

В останні дні серпня в новинах «Інтера» та Першого незалежного йшлося про зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу в західних областях: мовляв, на Прикарпатті бракує місць у реанімаційних відділеннях. Втім у новинах інших каналів змальовують іншу картину. Наприклад, 1 вересня Суспільне та ICTV повідомили, що найшвидший приріст кількості хворих — у Києві, на Харківщині та Донеччині. Вже 3 вересня «Інтер» говорив, що ситуація гіршає в центральних областях, зокрема на Черкащині. 5 канал повідомив, що за місяць кількість хворих на коронавірусну хворобу на Івано-Франківщині та Буковині зросла в десять разів.

ICTV, «Інтер» і канал Медведчука повідомили, що симптоми коронавірусної хвороби змінилися: тепер недужі рідше втрачають смак і нюх, частіше мають шлунково-кишкові розлади, нежить і головний біль тощо.

СТБ та ICTV розповіли про черговий штам коронавірусу — «мю», який знайшли в Колумбії. Він поширений у Північній та Південній Америці, але його вже фіксують у Європі. Зараз він третій за поширеністю після «дельти» й «гамми». А «Інтер» сповістив про ще один новий штам, який зафіксували в Південній Африці.

ICTV повідомив, що на Волині викрили мережу виготовлення фальшивих сертифікатів про вакцинацію. Згадали в новинах каналу і про проблеми вакцинації освітян. Найкраща з цим ситуація у столиці — вакцинований кожен другий викладач. Суспільне повідомило, що повністю вакцинувалися менше третини освітян. Тим часом «Інтер» повідомив, що у країнах Євросоюзу вирішили відмовитися від «гібридного» навчання, бо воно неефективне, а натомість починають вакцинувати школярів.

Як завжди о цій порі, новини нерівно дихають у бік хасидів та їхнього свята в Умані. Рік тому навколо цієї теми було гаряче. «Україна» нагадала, що минулого року через епідемію коронавірусної хвороби хасидів не пустили до Умані, а ось цього року їх приїхало дуже багато. Кореспондент каналу Євген Назаренко розповів, що маски хасиди майже не носять, але майже всі вакциновані. В Умані розраховують, що приїзд 50 тисяч прочан не вплине на епідеміологічну ситуацію. Суспільне має обережніший прогноз — 20 тисяч хасидів.

«Інтер» повідомив, що у Франції, Німеччині та Греції відбуваються протести коронаскептиків. Протестують, мовляв, переважно на вихідних і з поліцією не б’ються. Принагідно сповістили, що у Євросоюзі вакциновані вже 70% дорослих — чверть мільярда людей.

Що нового у світі фейків про коронавірус? Переважно все старе :) Наприклад, стверджують, що діти не хворіють на коронавірусну хворобу й не можуть померти від неї, а отже робити щеплення їм не потрібно. VoxUkraine ще раз спростовує те, що вже багато разів було спростовано. Діти справді зазвичай переносять хворобу легше, ніж дорослі, але хворіють. На жаль, днями сталося сумне підтвердження цього факту — смерть немовляти від коронавірусної хвороби.

Уже другий тиждень поспіль фейкотворців непокоять діти Австралії. Цього разу вигадали, що в батьків, хворих на коронавірусну хворобу, забирають дітей. Знайшли й відео, на якому нібито саме це й відбувається. VoxUkraine не знайшов ніяких підтверджень, що зафіксовані на відео події мають бодай якийсь стосунок до коронавірусної епідемії.

У Німеччині, повідомляють у соцмережах, батьки школярів виступили проти вакцинації дітей. StopFake повідомив, що це неправда: керівники шкіл міста Вальдгайм спростували інформацію про такі протести.

Людям потрібні герої. Одного такого вони вигадали цього тижня — це сімейний лікар Володимир Зеленко, який нібито вилікував президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа від коронавірусної хвороби. В соцмережах поширюють інтерв’ю цього добродія, в якому він закликає відмовитися від вакцинації, бо вона збільшує ризик захворіти на рак, порушує дітородну і фертильну функції, збільшує ймовірність викидня… І далі за списком найтиповіших фейків про вакцинацію. «По той бік новин» пояснює, чому все це неправда, а в дива, які нібито творить Зеленко, вірити не варто.

У серії фейків про побічні ефекти вакцинації — новий зразок: мовляв, австралійський політик Віктор Домінелло після уколу захворів на параліч Белла. StopFake перевірив це твердження й виявив, що це неправда. Домінелло назвав такі твердження «обурливими», а 30 серпня вакцинувався другою дозою. І ще один фейк: мовляв, ризик померти від вакцини проти коронавірусу у 89 разів вищий за ризик померти від вакцини проти грипу. VoxUkraine називає це маніпуляцією. Підтверджених смертей внаслідок вакцинації від коронавірусу ще занадто мало, щоб судити про ризик. Натомість ми точно знаємо, що не вакциновані від коронавірусу ризикують померти від коронавірусної хвороби більше, ніж невакциновані від грипу — від грипу.

Ще одна типова маніпуляція — мовляв, краще перехворіти й мати імунітет, ніж робити щеплення. Цього разу з такою тезою виступив Сергій Дібров, активіст-антивакцинатор з Одеси.

«По той бік новин» ретельно розібрав це твердження й пояснив, чому все-таки краще зробити щеплення, а не покладатися на імунітет після хвороби. А невдовзі ми побачили наочний доказ: на коронавірусну хворобу вдруге захворів голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який відмовлявся від щеплення, посилаючись якраз на імунітет після хвороби.

Намагаються фейкотворці підірвати й довіру до вакцини. Зокрема, поширюють твердження, що ефективність вакцини Pfizer знизилася до 39%. VoxUkraine розтлумачив: ідеться про результати другого етапу досліджень Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, яке засвідчило, що ця вакцина захищає від легкого перебігу хвороби у випадку зараження штамом «дельта» на 39%. Від важкого перебігу вона захищає на 91%, і ймовірність того, що хворого покладуть у лікарню, знижується на 88%. У принципі, це те, про що говорять віддавна: вакцинований — не значить «не захворієш», але можна менше боятися важкого перебігу і смерті.

І ще один шалений фейк: мовляв, компанія Moderna приховала інформацію про 300 тисяч випадків побічних ефектів від вакцини. VoxUkraine перевірив і з’ясував, що люди, які це поширюють, і раніше промишляли фейками про коронавірус, а жодних доказів такого приховування немає. Оскільки облік побічних ефектів ведуть відомства охорони здоров’я кожної держави, приховати такі дані було би проблематично — знадобилася б велика міжнародна змова. А такі змови, як ми знаємо, існують переважно в уяві конспірологів.

ms.detector.media