ms.detector.media
Марина Довженко
13.09.2021 08:45
Перший незалежний зманіпулював твердженням, що його підтримує ООН — моніторинг
Перший незалежний зманіпулював твердженням, що його підтримує ООН — моніторинг
Канал Медведчука спробував скористатись міжнародною увагою медіа до України, нагадавши про «репресії» та «наступ на свободу слова».

У дні візиту Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки, коли міжнародні медіа звертали увагу на Україну, Перший незалежний посилено привертав увагу до санкцій, через які в Україні припинили мовлення каналів Медведчука та переслідують самого голову політради «Опозиційної платформи — За життя». Про це йдеться в моніторингу щоденних новин за 30 серпня — 4 вересня 2021 року

2 вересня дві третини випуску новин Першого незалежного (8 із 12 хвилин хронометражу) зайняв сюжет із титром «Тиск на опозицію». В ньому Віктор Медведчук та його однопартійці переконували, що кримінальні справи проти нього є політично мотивованими. Наступного дня, 3 вересня, цей сюжет повторили без змін.

Щодня Перший незалежний приділяв значну частину випуску новин зверненням працівників «незаконно закритих медіа», до яких, окрім трійки Медведчука — «112», ZIKа та NewsOne — зарахували також Перший незалежний, КРТ, «Страну.ua» та «Шарій.нет». Працівники цих медіа просили підтримки міжнародних інституцій.

Також в ефірі каналу Медведчука на захист проросійських медіа виступив колишній депутат Європарламенту Нейтан Гіл. Свого часу він заступався і за російський пропагандиський канал RT. На Першому незалежному також цитували заяву президента Freedom House, який критикував санкції щодо медіа в Україні. У цих повідомленнях ігнорували позицію українських медійних та правозахисних організацій, що підтримали санкції (наприклад, Медіарух та CEDEM), пояснюючи, чому таке обмеження не є тиском на свободу слова. Свого часу це докладно пояснював і «Детектор медіа».

Також Перший незалежний стверджував, що Організація Об’єднаних Націй вимагає відновити мовлення каналів, що потрапили під санкції. Це неправда — ООН не висловлювала таких вимог. У повідомленні не вказали, про яку саме заяву йдеться і коли вона була озвучена. Єдина здогадка, яка виникає в цьому випадку — що йдеться про червневе повідомлення Моніторингової місії ООН з прав людини. Втім позиція Моніторингової місії ООН — не те саме, що позиція всієї організації.

Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Фото: slovoidilo.ua

ms.detector.media