ms.detector.media
MediaSapiens
09.09.2021 14:40
Фейк: Українські військові навчання поблизу Криму під загрозою зриву через спалах COVID-19
Фейк: Українські військові навчання поблизу Криму під загрозою зриву через спалах COVID-19
Волонтери InformNapalm кажуть, що цей фейк є частиною інформаційно-психологічної операції РФ.

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm викрили російський фейк, що українські військові навчання поблизу Криму нібито під загрозою зриву через спалах захворюваності на COVID-19 серед військових 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.  

Цю інформацію спростували в 36-й бригаді морської піхоти: «Особовий склад живий та здоровий, готовий виконувти свої завдання, тому дивно читати про тяжкі форми пневмонії та критичність захворювань. Подана інформація на вказаних сайтах не відповідає дійсності, скоріш за все маніпуляції ворога».

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр теж інформацію про нібито зрив навчань назвала «ворожою інформаційно-психологічною операцією». Зазначимо, що 9 вересня Командування Об'єднаних сил ЗСУ повідомило, що українські воїни-десантники провели навчання з вогневої підготовки поблизу адміністративного кордону Криму з материковою Україною. 

Волонтери InformNapalm повідомили, що інформаційно-психологічна операція РФ передує активній фазі російських військових маневрів «Захід-2021», які мають розпочатися 10 вересня.

«Ймовірно, російські фахівці інформаційно-психологічних операцій були націлені на дискредитацію українських навчань на заданому критичному напрямку (Кримському. – Ред.) та почали закидати різними каналами інформацію, нібито українські навчання “опинилися під загрозою зриву через спалах пневмонії в 36-й бригаді морської піхоти”. Паралельно схожі короткі тексти з незначними змінами вийшли на російських блогових майданчиках, на яких також стали додавати, що спалах захворювань пов’язаний нібито із COVID-19, не дивлячись що всі військовослужбовці пройшли вакцинування», – кажуть волонтери.

Вони звернули увагу, що, окрім дезінформації про зрив навчань, просувають іще антивакцинаторський наратив про нібито недієвість вакцинації від COVID-19, яку проводять в Збройних силах України.

У InformNapalm також розповіли про схему поширення цієї дезінформації: спершу її поширюють у маловідомих російських блогах і поступово підхоплюють телеграм-канали мілітарної тематики; далі її підхоплюють другорядні російські ЗМІ та видання, а потім – провідні росЗМІ або «експерти» на російських токшоу

Зокрема, на медіаплатформі Fishki.net до фейкової новини додали фото, на якому українські військові в медичних масках, медичні автомобілі та президент України Володимир Зеленський. Ця світлина зроблена в квітні 2020 року, коли Зеленський оглядав нове військове містечко 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади на Закарпатті.

Також цей фейк ширили інші під заголовками: «Неожиданный удар: демонстрация Украиной боевой "мощи" у границы с Крымом под угрозой срыва»; «Провокационные учения морпехов ВСУ у Крыма под угрозой срыва»; «ВСУ столкнулись с неожиданной проблемой накануне демонстрации “мощи” у Крыма»; «Путин виноват: Украина неожиданно оконфузилась перед демонстрацией “мощи” у Крыма”» тощо.

Водночас волонтери InformNapalm вказали на відсутність офіційної публічної реакції з боку українських держструктур. «Навіть успішні українські навчання без належного інформаційного супроводу можуть зазнати дискредитації з боку ворожої пропагандистської машини, яка не спиняється ні на мить, продукуючи фейки, сіючи сумніви, зневіру і страх в обраних цільових аудиторіях, – попередили волонтери. – Швидкість реакції має значення для успішної локалізації та знешкодження впливу. Спростовувати фейки постфактум, коли вони вже набрали певної потужності та масовості поширення, не так ефективно, як гасити їх на початковому етапі розгортання».

Нагадаємо, ще в березні 2020 року бойовики поширювали фейкові й маніпулятивні агітаційні листи у прифронтовій зоні. На роздрукованих аркушах писали, що в ЗСУ нібито є заражені коронавірусом військові.

Фото: InformNapalm, командування Об'єднаних сил ЗСУ

ms.detector.media