ms.detector.media
Ольга Білоусенко
09.09.2021 14:14
На ютуб-каналі Pivden Artbook презентували анімаційні відеоролики про історію Одещини
На ютуб-каналі Pivden Artbook презентували анімаційні відеоролики про історію Одещини
Як команда проєкту «Легенди одеського лиману» за допомогою анімації спростовує міфи радянської історіографії та розповідає невідому історію українського півдня.

На ютуб-каналі Pivden Artbook опублікували три анімаційні відеоролики з історії півдня України, в яких ідеться про Куяльницький лиман та його таємниці, перемогу над Ногаєм та заснування міста Солхат, про звитяги війська Семена Палія та дивні явища, які відбувалися навколо Куяльника. Усі відеоролики вийшли в рамках проєкту громадської організації «Яскрава країна» — «Легенди одеського лиману», покликаного познайомити дітей та підлітків із невідомими сторінками української історії та спростувати фейки, поширені радянською й російською історіографією.

Як розповіла керівниця проєкту «Легенди одеського лиману» Ольга Обласова, анімаційні відеоролики з історії півдня України вирішили створити, щоби спростувати радянські фейки про те, що історія півдня почалася лише з початку існування Російської імперії та із правління Катерини II. «Ми хотіли спростувати цей міф, адже Одеська земля має давню історію, яка безпосередньо пов’язана з Україною», — каже Ольга Обласова. Вона розповідає, що спростовувати міфи вирішили саме в анімаційній формі, аби ця інформація була доступною для дітей та підлітків, а також для курсантів військових навчальних закладів.

Загалом у рамках проєкту «Легенди одеського лиману» вийде сім відеороликів, кілька з них уже опубліковані на ютуб-каналі Pivden Atrbook і транслюються в ефірі локального одеського телеканалу. «Усі відео описують історичні події починаючи з XIII століття і закінчуючи 2014 роком, коли розпочалася російсько-українська війна. Перше відео присвячене перемозі над Ногаєм, останнє — героям із Куяльника, які пішли боронити кордони України», — розповіла MediaSapiens Ольга Обласова.

Проєкт «Легенди одеського лиману» громадська організація «Яскрава країна» створює у співпраці з авторами каналу Pivden Artbook — Павлом Майстренком і Катериною Антоненко, які й відзняли відеоролики, та з командою акторів, чиїми голосами зазвучали герої історичних мультиків. «В нас є три наскрізних персонажі: кримськотатарська дівчинка Анель, яку озвучила заслужена артистка України Лінара Османова; казкар, який жив і багато чого знає про свою землю, зазвучав голосом народного артиста Олега Лихача, і віськовий-захисник, якого озвучив телеведучий Павло Живетьєв, — каже Ольга Обласова. — Також ми консультуємося з кандидатом історичних наук, доцентом Одеського національного університету Володимиром Полтораком, маємо патронат і постійну співпрацю з Інститутом національної пам’яті. Маємо команду молодих аніматорів і кінорежисерів — Павла Майстренка й Катерину Антоненко, які до цього також знімали анімаційні ролики з історії Одеси — про героїв революції, про генерала Змієнка».

Невдовзі всі сім відеороликів проєкту з’являться також на ютуб-каналі «Яскравої країни» й, можливо, в аудіоформаті прозвучать в радіоефірі. «Зараз ми ведемо попередні перемовини з радіо, хочемо, щоби аудіоролики зазвучали в ефірі, адже їх професійно озвучили народні та заслужені артисти України», — додає Ольга Обласова.

Наступного року команда проєкту «Легенди одеського лиману» планує розширити географію, і в такому ж форматі, з такими ж сценарними прийомами розповісти про легенди Дніпрових порогів. «Це маловідома тема і трагедія України — затоплення порогів і перетворення Дніпра на зовсім іншу річку, ніж вона була від початку створення. Також ми хочемо в доступній формі розказати про Івана Сірка, про козацькі фортеці, які стояли на порогах, — каже керівниця проєкту. — Ми зосередимося на іншому регіоні, але відкриємо маловідомі, проте важливі сторінки історії. Зосереджуватимемося на Південній і Центральній Україні. Йдеться про сучасні Дніпропетровську, частину Миколаївської й Херсонської областей».  

ms.detector.media