ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
28.08.2021 12:35
На всіх каналах, окрім 5-го, в серпні сильно поменшало підозрілих матеріалів — моніторинг
На всіх каналах, окрім 5-го, в серпні сильно поменшало підозрілих матеріалів — моніторинг
На 5-му матеріалів з ознаками замовності небагато, але їхня кількість стабільна.

На всіх каналах із вибірки «Детектора медіа», окрім 5 каналу, кількість матеріалів з ознаками замовності в серпні 2021 року зменшилась у два-три рази в порівнянні з попереднім моніторинговим періодом (травнем 2021 року). Про це йдеться у серпневому випуску моніторингу «Про що мовчали новини»

На 5 каналі в серпні, як і в травні, моніторинг протягом тижня зафіксував 5 новин з ознаками замовності. На інших каналах таких матеріалів поменшало: на «Інтері» в 1,3 рази (з 23 до 17), на ICTV з 15 до 17, на «Україні» з 22 до 10. Втричі менше — з 10 до 3 — стало таких матеріалів на «1+1».  На СТБ і «UA: Першому» протягом моніторингового тижня експерти ДМ зафіксували лише по одному підозрілому матеріалі, тоді як у травні їх було 5 і 3 відповідно. Більшість матеріалів, які були потрактовані як такі, що мають ознаки замовності, були паркетними повідомленнями про президента Володимира Зеленського та голову уряду Дениса Шмигаля. 

На першому місці в умовному рейтингу каналів за кількістю гаданої джинси залишається «Інтер», на другому — «Україна». Більше читайте в матеріалі «Детектора медіа»

«Про що мовчали новини…» — це дослідження порушення стандартів інформаційної журналістики, ознак замовності, цензури та замовчування важливих тем у новинах суспільно-політичної тематики семи центральних телеканалів — «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, 5-го каналу, «України» і «UA: Першого». Громадська організація «Детектор медіа» проводить його з 2015 року. Це найбільш ґрунтовний аналіз якості новин українських телеканалів, заснований на розробленій експертом «Інтерньюз-України» Ігором Кулясом прозорій методології. Це ресурсомістке (вивіряється кожна цифра) дослідження новин, які виходять в ефір телеканалів протягом одного тижня, проводиться раз на квартал.

Фото: лого 5 каналу

ms.detector.media