ms.detector.media
MediaSapiens
26.08.2021 13:30
Українські ЗМІ поширили джинсу про голову Нацполіції Київщини Нєбитова
Українські ЗМІ поширили джинсу про голову Нацполіції Київщини Нєбитова
У матеріалах критикують активістів, які звернули увагу на схожість Нєбитова та пам'ятника «Захисник», який встановили нещодавно.

Українські ЗМІ 25 серпня поширили однакові матеріали про голову Національної поліції Київської області Андрія Нєбитова та пам’ятник «Захисник», в яких писали про «атаку та деморалізацію правоохоронців». На це звернув увагу активіст Роман Сініцин.

Пам’ятник «Захисник» встановили біля Головного управління Національної поліції в Києві на вулиці Володимирській. Бронзову скульптуру поліцейського 20 серпня відкрив Андрій Нєбитов. У соцмережах того ж дня звернули увагу на схожість рис пам’ятника з Нєбитовим. Також писали, що пам’ятник нібито є подарунком Андрію Нєбитову, який святкував день народження 20 серпня. Натомість правоохоронці стверджували, що бронзову статую встановили з нагоди 30-річчя Незалежності.

Після критики «Бронзового капітана» сховали під наметом, однак пізніше намет прибрали. Водночас деякі медіа почали публікувати новини, у яких заперечували схожість голови Нацполіції Київщини та пам’ятника. Зокрема, «КП в Україні» 23 серпня опублікувала матеріал «Автор "Бронзового капитана": На генерала Небытова памятник похож только мешками под глазами», у якому скульптор Данило Ровенчін каже, що бачив Нєбитова лише один раз і скульптуру робив не з нього.

Уже 25 серпня «КП в Україні» публікує матеріал «"Имедживые войны" или почему активисты ополчились против Небытова и памятника полицейским» за авторства Євгена Горіна. Зазначимо, що на сайті видання є багато матеріалів цього автора з 2020 року. Однак фото автора — фейкове, взяте, ймовірно, з сайту для обміну фотографіями Рixabay.

Його часто використовують на різних сайтах.

Не вдалося знайти автора в соцмережах, а його тексти — у інших ЗМІ. Не можемо виключати, що «Євген Горін» це псевдонім. MediaSapiens намагається отримати коментар від редакції «КП в Україні».

У матеріалі про «іміджеві війни» пишуть, що «деякі активісти стали буквально "фанатами" даного твору мистецтва, очоливши протест проти "Захисника"» та виділяють серед інших Сергія Стерненка та Романа Синіцина. Зазначимо, що Сініцин опублікував низку постів, у яких писав про схожість пам’ятника з Нєбитовим; про дату його встановлення (20 серпня немає жодного свята, пов’язаного з поліцією чи правоохоронною діяльністю); про те, що Нєбитова вітала парадна «коробка» поліції на Майдані Незалежності; про встановлений намет, яким закрили пам’ятник) тощо.

Водночас Сергій Стерненко опублікував відео «Генерал поліції поставив собі ж пам'ятник, але після розголосу сховав його у намет. Що це було?» та написав: «Давно я такої дичини не бачив. Коли в країні поліціянти самі собі пам‘ятники ставлять, це вже якийсь особливий рівень маразму».

Окрім критики на адресу активістів, у матеріалі «КП в Україні» наводять думки та оцінки колишнього працівника поліції Дениса Ярославського, колишнього народного депутата Ігоря Мосійчука, скульптора Данила Ровенчіна та народної депутатки від «Слуги народу» Юлії Яцик. Всі вони, як один, спрямовані на захист Нєбитова та пам’ятника.

Матеріал з однаковим текстом передрукувала низка видань, ще декілька зробили новини з посиланням на текст «КП в Україні» або Delo.ua.

«У перший робочий день після свят і Дня Народження генерала Нєбитова, поліція нарешті нанесла удар у відповідь по "актівістам". По мені і Стерненку. За пам'ятник Нєбитову. Ну тобто, за те, що ми написали шо він сам собі поставив пам'ятник ну і про ту дічь, що поліцейські в парадній коробці змушені були вітати його з Днем народження, кричачи "Нєбитову Слава". Що вони зробили, запитаєте ви? А розмістили купу джинси на помойках», — прокоментував Роман Синіцин.

Фото: стопкадр

ms.detector.media