ms.detector.media
Марина Довженко
для «MediaSapiens»
22.08.2021 11:50
«Йота», зомбі, біороботи. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 9–15 серпня 2021 року
«Йота», зомбі, біороботи. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 9–15 серпня 2021 року
Конспірологи вважають, що вже цієї осені нас усіх кудись евакуюють. А людей, які не роблять щеплення, позбавлять громадянських прав і субсидій.

Що нового за 9–15 серпня 2021 року:

Стабільною частиною новинного потоку залишаються повідомлення про продовження карантину (цього разу — до жовтня) і про перебіг вакцинації. На цьому тижні інформаційним приводом стало рішення Міністерства охорони здоров’я вакцинуватися другою дозою препарату Coronavac швидше, ніж за чотири тижні. До уваги взяли дослідження, проведені в Туреччині та Бразилії, та вирішили, що другу дозу даватимуть уже за два тижні після першої. Про це повідомляли Суспільне та ICTV. «Україна» дала поради, що робити, якщо в базі щеплень немає інформації про вашу вакцинацію, та пояснила, як працює електронна система e-Health.

СТБ, ICTV, «Інтер» та 5 канал повідомили, що вакцинація знижує ризик тяжкого перебігу хвороби у п’ятнадцять разів і що серед людей, які захворіли на коронавірусну хворобу в останній місяць, лише пів відсотка були щеплені двома дозами. ICTV також проаналізував, чому в Україні так мало повністю вакцинованих — лише шість відсотків. «Інтер» зробив матеріал про ймовірність запровадження локдауну та закриття шкіл і садочків восени, а ще один — про бонуси, які пообіцяли освітянам на Прикарпатті за вакцинацію.

Штам «дельта» підтверджують у дедалі більшої кількості хворих на коронавірусну хворобу в Україні, й теленовин стежать за його поширенням у регіонах. «Інтер» повідомив, що інформація про смерть тринадцятирічного хлопця у Вінниці від «дельти» — фейк, а «Україна» — що «дельту» виявили у дев’ятимісячної дитини.

5 канал оголосив, що кількість хворих зростає на 25 % щотижня. ICTV й «Україна» повідомили, що комісія, яка перевіряла причини смерті сімдесятирічної киянки, не підтвердила зв’язку з вакцинацією від коронавірусу.

Серед міжнародних новин розповідали про жорсткі протикоронавірусні заходи у Франції, про хитрощі, на які йдуть у Німеччині, аби заохотити людей робити щеплення, і обмеження для невакцинованих у цій країні; про ударні темпи вакцинації іспанців, масові протести в Литві тощо. А ICTV та «Інтер» оголосили про нову загрозу — штам «йота», особливо небезпечний для літніх людей. Його виявили ще в листопаді 2020 року в Америці, але зараз він шириться світом.

Тим часом адміністрація Facebook узялася видаляти акаунти, які поширювали неправду про вакцини, зокрема скоординовано гонили AstraZeneca i Pfizer, коли кілька країн приймали рішення про закупівлю препаратів. «По той бік новин» розповідає, що ці акаунти поширювали антивакцинаторські ідеї на Індію, Латинську Америку та США.

«Пандемію коронавірусу спланували до її початку» — фейк, який виринає щотижня в нових версіях. Цього разу розганяли твердження, що штами коронавірусу були вигадані заздалегідь, демонструючи «документ» із назвами штамів та датами їх появи. На документі — логотипи Університету Джона Гопкінса, Всесвітнього економічного форуму та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Як пояснює StopFake, це підробка. Та й дати появи нових штамів не збігаються з реальними датами, коли їх фіксували вперше; наприклад, «дельта» нібито мала би стати відомою в червні 2021 року, однак Всесвітня організація охорони здоров’я виділила його ще в жовтні 2020-го.

Із простого і вже звичного повідомлення, що «адаптивний карантин» (себто такий, умови якого можна міняти в окремих регіонах, якщо там змінюватиметься ситуація із захворюваністю) продовжили до жовтня 2021 року, фейкотворці зробили висновок, що з 16 серпня (чомусь) в Україні запровадять локдаун через поширення штамів «дельта» і «лямбда».

 

StopFake заспокоює: рішень про локдаун українська влада не приймала. Як і рішень позбавляти нещеплених українців громадянства. Антивакцинатори розповідають, що людей, яким не робили щеплення від коронавірусу, «позбавлять прав, свобод і соціальних виплат». Та хоча про можливість запровадження обмежень для невакцинованих таки йшлося, поки що це лише плани.

Рубрика «маніпуляції статистикою»: антивакцинатори стверджують, що між вакцинованими й невакцинованими немає різниці, адже ті й інші хворіють на коронавірусну хворобу й можуть переносити вірус. Мовляв, вакцинація — це лише ризик ускладнень. StopFake називає це маніпуляцією: вакциновані справді можуть заразитися коронавірусною хворобою, але ймовірність набагато менша, а ризик важкого перебігу хвороби знижується практично до нуля.

Ще одна вигадка: чверть українців має «природний імунітет» до коронавірусу, тому не потребує щеплення. Цю інформацію поширює відомий антивакцинатор Сергій Гула. Її джерело — некоректно потрактовані слова секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данилова, що 38–40 % українців уже мають антитіла до коронавірусу. VoxUkraine каже, що й це відрізняється від офіційної статистики Міністерства охорони здоров’я. Якщо скласти докупи вакцинованих, тих, хто перехворів і робив тести, й навіть тих, хто перехворів і тестів не робив, навряд чи цифра може сягнути 40 %. Однак те, що в людини є антитіла, не означає, що їй не потрібно вакцинуватися.

Чергова серія фейків про смертність після вакцинації з геть неправдоподібною цифрою — мовляв, у США за три дні померло 45 тисяч щойно вакцинованих — заснована на даних системи VAERS. StopFake вчергове пояснює, що в цю систему, як у Вікіпедію, може вписувати цифри хто завгодно. Й не забуваймо, що після вакцинації помруть усі — питання лише в тому, коли саме. Вакцинація зменшує ризик смерті від коронавірусної хвороби.

Ви дивилися фільм «Я, легенда»? Тоді ви знаєте, що він про те, як люди ставали зомбі після... щеплення. Принаймні, в це вірять антиваціинатори. «По той бік новин» розповідає, що чимало американців бояться робити щеплення від коронавірусу, аби не стати зомбі.

 

Насправді у творі «Я, легенда» героїв перетворила на зомбі невдала спроба генетично перепрограмувати вірус кору для лікування раку. 99 % людства вимерло, а ті, хто вижив, перетворилися на зомбі. Крім того, події відбуваються в 2012 році, а не 2021, як стверджують конспірологи.

А ось російські антивакцинатори розповідають, що люди після щеплення стануть генномодифікованими біороботами, які за планом мають бути знищені вже восени 2021 року. Олена Фаіст, керівниця Черкаського осередку організації «Стоп фейк пандемія», стверджує також, що в Росії закупили 80 мільйонів пластикових трун, а восени нас чекає всезагальна евакуація (куди?) і глобальна кібератака, що обнулить рахунки в банках. VoxUkraine довелося спростовувати навіть цю відверту маячню.

Фото: DW

ms.detector.media