ms.detector.media
MediaSapiens
17.08.2021 12:37
Ухвалення законопроєкту про СБУ негативно вплине на розвиток інтернету в Україні — дослідження
Ухвалення законопроєкту про СБУ негативно вплине на розвиток інтернету в Україні — дослідження
Натомість законопроєкт №5628 «Про захист персональних даних» медіаюристи оцінили позитивно.

ГО «Інтерньюз-Україна» провела дослідження, яке показало, що ухвалення законопроєкту №3196-д «Про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України"» негативно вплине на розвиток вільного інтернету в Україні.

«Законопроєкт №3196-д “Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України” отримав -0,48 балів за зведеним показником. Експерти дослідження у межах Індексу регулювання онлайн-простору оцінили законопроєкт як такий, що загрожує розвиткові вільного інтернету в Україні та може мати негативний вплив на суспільні відносини», — йдеться в повідомленні.

Ключові рекомендації щодо змін в законопроєкті про СБУ:

Експерти також оцінили вплив на розвиток інтернету законопроєкту №5628 «Про захист персональних даних». Його медіаюристи оцінили позитивно — загальна оцінка +0,87 у межах шкали від -5 до +5.

Ключові рекомендації щодо законопроєкту про захист персональних даних:

«Оцінки експертів показують, що обидва проєкти потребують доопрацювання, проте, якщо законопроєкт про захист персональних даних має стримано позитивну оцінку, що може свідчити про можливість досить швидкого поліпшення тексту за умов конструктивної дискусії та реагування на критичні зауваження, то законопроєкт про СБУ потребує більш серйозної переробки», — зазначається в повідомленні.

Повний текст дослідження законопроєкту №3196-д про СБУ. Повний текст дослідження законопроєкту №5628 про захист персональних даних.

Експертне дослідження законопроєктів у межах методології Індексу регулювання онлайн-простору здійснювалося ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки «Медійної програми в Україні, спрямованої на розвиток медійного сектору, зміцнення медійних інституцій, а також поліпшення практики цифрової безпеки серед журналістів та медійних організацій», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію «Internews».

Законопроєкт №3196-д «Про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» Верховна Рада ухвалила в першому читанні 28 січня 2021 року. Документ розкритикувала низка антикорупційних ГО. Вони переконані, що законопроєкт про СБУ містить ризики для прав і свобод людини. Інтернет-асоціація України закликала парламент доопрацювати цей документ.

У жовтні 2020 року Міжнародна неурядова організація Freedom House представила звіт щодо свободи доступу та використання інтернету за 2020 рік. Рівень інтернет-свободи в Україні оцінили у 61 бал балів зі 100. Це на 5 балів більше, ніж було у 2019 році.

Фото: УП

ms.detector.media