ms.detector.media
Марина Довженко
16.08.2021 12:29
Безкоштовний проїзд та інші плюшки вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 2—8 серпня 2021 року
Безкоштовний проїзд та інші плюшки вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 2—8 серпня 2021 року
Поки влада вигадує, як змусити чи вмовити людей вакцинуватися, фейкотворці шукають нові (а насправді старі й неоригінальні) способи довести, що коронавірусу не існує.

Що нового за 2—8 серпня 2021 року:

Спокійний літній темп новин контрастує із похмурими прогнозами щодо нових локдаунів і обмежень. Теленовинарі сумлінно розповідають про кількість нових хворих на коронавірусну хворобу, темпи й рекорди вакцинації. Нагадують і про «кольорові зони», зокрема констатуючи, що деякі українські області не відповідають вимогам «зеленої зони», де більш-менш усе можна.

Перший незалежний транслював слова голови Комітету охорони здоров’я Верховної Ради Михайла Радуцького про можливе запровадження обмежень для невакцинованих українців. Перше з них уже не новина: якщо епідеміологічна ситуація погіршиться, працюватимуть лише ті школи, де не менше 80% працівників вакциновані. Також вакцинацію збираються зробити обов’язковою для освітян, транспортників, працівників кафе й ресторанів, продавців і працівників комунальних структур, які безпосередньо контактують із багатьма людьми. Однак ані влада не каже, ані новинарі не з’ясовують, як досягатиметься «обов’язковість» вакцинування. Чи йдеться про звільнення чи недопуск до роботи? До того ж, із теленовин — а про заяву Радуцького, крім каналу Медведчука, згадувала й «Україна», — незрозумілий статус цих намірів: чи влада справді готується до запровадження таких обмежень, чи просто констатує, що вони можуть бути запроваджені.

СТБ та 5 канал розповіли «історію успіху» невеликого міста Моршина на Львівщині. Там двома дозами вакцинували вже понад 66% і медики стверджують, що «колективний імунітет» у моршинців уже виробився. 5 канал оптимістичний: «У мерії Моршина кажуть: ефект пілотного проекту масової вакцинації є: туристи повернулися, а COVID зник». Щоправда, твердження про колективний імунітет було б логічніше почути не від невідомо кого у мерії, а від епідеміологів і науковців.

«Україна» розповіла про страйк медиків у Тернопільській області: «Лікарі містечка Монастириська, яке називали українським Уханем, вимагають погасити борги і не виганяти їх у відпустки за власний рахунок».

Канал ICTV розповів про вимогу міського голови Дніпра Бориса Філатова до своїх підлеглих та комунальників або вакцинуватись, або щотижня власним коштом робити лабораторні тести на коронавірус, або звільнитися. А ось вакцинованим від коронавірусу дніпрянам Філатов пообіцяв безкоштовний проїзд в електротранспорті та метро, а також знижки в кіно. Якщо ICTV подав цю новину відсторонено та стисло, на «Інтер» опитав мешканців міста та працівників мерії про їхнє ставлення до ініціативи Філатова. Цікаво, що працівники мерії, яким обов’язково доведеться вакцинуватися, тестуватися або звільнятися, коментують позитивно, а ось перехожі — критикують. 5 канал підрахував потенційні витрати мерії Дніпра на безкоштовний проїзд вакцинованих у громадському транспорті — три мільйони гривень на місяць.

Про боротьбу за колективний імунітет поза Україною цього тижня говорив «Інтер», зокрема розповів про «велику перемогу Ізраїлю над коронавірусною хворобою». ICTV повідомив, що у Великій Британії щепленим пропонують знижки на їжу та таксі, у Сполучених Штатах Америки платять гроші та влаштовують розіграші призів. 5 канал повідомив, що в Сербії охочим щепитися дають ваучери на знижки у торговельних центрах. Були втім і прикрі новини: «Інтер» повідомив про протести проти карантинних обмежень у Німеччині, «Україна» — у Франції. «Інтер» і ICTV повідомили, що штам «дельта» погіршив ситуацію з коронавірусною епідемією в США, а Перший незалежний — про повернення коронавірусу в Китай. Також на Першому незалежному повідомили, що в Норвегії зафіксували хворого із коронавірусною хворобою, викликаною штамом «лямбда».

Фонтан свіжих фейків, який був особливо бурхливим у кінці липня, трошки вщух. Та й мотиви, покладені в основу більшості з них, уже давно знайомі. Наприклад, пам’ятаєте пісеньку «коронавірус — це звичайний грип»? Цей мотив переродився у твердження, що коронавірусу не існує, адже хвилі епідемії збігаються зі спалахами вірусних респіраторних інфекцій, які стаються щороку. VoxUkraine пояснює, чому це маніпуляція, порівнюючи хвилі коронавірусної та інших респіраторних епідемій минулих років. Немає ознак того, що коронавірусна інфекція сезонна; ця хвороба має коротший інкубаційний період, поширюється швидше, й умирає від нього більше людей. На жаль, сподівання на те, що «сонечко пригріє і вірус відступить», розсіялись ще влітку минулого року.

Рубрика «маніпуляції статистикою»: мовляв, у Великій Британії зі 127 вакцинованих  під час вагітності жінок живих дітей народили лише 12. У таких повідомленнях посилаються на дослідження в журналі The New England Journal of Medicine, в якому нібито є ця інформація. Але цифру просто вирвали з контексту, й жодного репрезентативного дослідження, яке дало б такий результат, не проводили. Насправді ж автори дослідження ніяк не пов’язують проблеми перебігу вагітності з вакцинацією, й навпаки стверджують, що мРНК-вакцина дає вагітним захист від коронавірусної хвороби, пояснює StopFake.

І рубрика «фото, вирване з контексту». Фейкотворці пишуть, що антивакцинаторські мітинги в Європі збирають мільйони учасників, і наводять як доказ оце фото:

 

«Мільйонний натовп» приписують то Франції, то Великій Британії. Мовляв, у Лондоні на мітинг проти «брехливої пандемії» вийшли два мільйони людей. StopFake з`ясував, що це за фото: французькі футбольні вболівальники святкують перемогу своєї команди у 2018 році. Нинішні французькі протести виглядають значно скромніше.

 Фото: Слово і діло

ms.detector.media