ms.detector.media
MediaSapiens
13.08.2021 10:50
У США антивакцинаторка створила сайт з фейками про COVID-19
У США антивакцинаторка створила сайт з фейками про COVID-19
Він популярніший за офіційні урядові ресурси про вакцинацію.

У США антивакцинаторка Ліз Віллнер створила сайт OpenVAERS, на якому публікують фейки та дезінформацію про COVID-19 та вакцинацію. Про це пише VICE News.

Група для відстеження дезінформації на базі штучного інтелекту Logistics виявила Ліз Віллнер, яка зізналася, що керує OpenVAERS.

OpenVAERS створили на початку 2021 для поширення дезінформації про вакцини. Сайт став одним із «найпотужніших інструментів у спільноті антивакцинаторів». Проєкт починався під назвою The Arkivist та позиціонувався як джерело «голосів без цензури і новин про медичну свободу». Віллнер каже, що створила OpenVAERS, бо сайт Міністерства охорони здоров’я США «важкий для навігації і отримання інформації». Натомість ОpenVAERS подає інформацію в легкій для засвоювання формі.

«Сайт візуалізує дані про нібито смертність внаслідок вакцинації у вигляді таблиць, де можна побачити стать, вік і назву препарату. Цю інформацію легко поширювати в мережі», — йдеться в повідомленні.

Наприклад, 12 серпня на ресурсі повідомили про понад 12 тисяч померлих внаслідок вакцинації від COVID-19 — ця цифра повністю не підтверджена, зв’язок між щепленнями та смертями не доведений.

Офіційний сайт VAER, яким керують Центри з профілактики та контролю захворювань та Управління з контролю за продуктами і ліками, за останні шість місяців відвідали близько 800 тисяч осіб, натомість OpenVAERS за цей період відвідали 1,23 мільйон осіб — відвідування сайту значно зросло за останній місяць. Найбільшими відвідувачами OpenVAERS є ультраправий сайт Gateway Pundit та Вернон Коулман, відомий теоретика змови, який активно просуває наративи антивакцинаторів. 

Нагадаємо, у мережі поширюють теорії, що вакциновані від COVID-19 перетворяться на зомбі, як це було з героями постапокаліптичного фільму жахів «Я — Легенда». Співавтор сценарію цієї стрічки Аківа Голдсман заперечив ці чутки, нагадавши, що зомбіфільми є лише витвором людської фантазії. Для поширення дезінформації про COVID-19 та вакцини використовують й інші фільми, наприклад — «Останній нащадок Землі» та «Матриця».

Фото: VICE News

ms.detector.media