ms.detector.media
Марина Довженко
08.08.2021 16:21
Маска не спасе — тільки Господь Бог! Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа за 26 липня—1 серпня 2021 року
Маска не спасе — тільки Господь Бог! Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа за 26 липня—1 серпня 2021 року
Диявольська речовина у вакцині, нерівномірне висвітлення ходи без масок із нагоди Хрещення Русі та нові аргументи, що «доводять» неіснування коронавірусу.

Що нового за 26 липня—1 серпня 2021 року

Хрещення Русі з присмаком коронавірусу

Тисяча тридцять третя річниця Хрещення Русі виявилась настільки важливою датою для православної церкви Московського патріархату, що не організувати велелюдну ходу було просто неможливо. 27 липня десятки тисяч людей, більшість яких не дотримувались карантинних обмежень, пройшли вулицями Києва. Цікаво, що в самій Москві московська церква від проведення ходи відмовилась «у зв’язку зі складною епідемічною ситуацією». 

Лише частина телеканалів зробила наголос на тому, що з дотриманням обмежень під час ходи були проблеми. Прямо говорили про це в новинах ICTV та «UA: Першого»; журналісти Суспільного процитували учасницю ходи, яка сказала: «Маска не спасе — тільки Господь Бог!» А ось журналісти більш лояльної до московського православ’я «України» ствердили, що маски в учасників ходи були, але їх знімали через спеку. На «Інтері», який послідовно просуває та захищає інтереси церкви Московського патріархату, сказали, що церква подбала про безпеку: «Дорогою можна безкоштовно випити води, взяти медичну маску та перепочити у спеціальних наметах».

28 липня Володимир Зеленський звернувся до українців із привітанням із нагоди річниці Хрещення Русі й принагідно згадав про вірян, які порушили правила безпеки. На цьому наголосили в сюжетах СТБ та «1+1», зокрема останній канал прямим текстом ствердив, що Зеленський розкритикував ходу московського патріархату. Лояльні до церкви МП канали цитували Зеленського, але не згадували про проблеми з масками. 

Суспільне, «1+1», СТБ та 5 канал також повідомили, що Православна церква України відмовилась від гучних велелюдних святкувань із міркувань безпеки. Втім новинарі ICTV знайшли приклади нехтування карантинними обмеженнями і в церкві ПЦУ: «Зранку в Михайлівському соборі відбулась божественна літургія, її очолив глава Православної церкви України митрополит Київський Епіфаній. Масштабної ходи, як це напередодні влаштувала УПЦ Московського патріархату, не було з огляду на загрозу третьої хвилі коронавірусу. Однак маскового режиму віряни тут теж не дотримувалися».

Окрім Хрещення Русі, однією з головних тем для новинарів стали щеплення. Суспільне та «Інтер» повідомили, що Міністерство охорони здоров’я планує довести кількість щеплених до десяти мільйонів до кінця літа (себто за місяць). Згадували і про можливі привілеї для вакцинованих: мовляв, влада розглядає можливість полегшення доступу до приміщень і публічних заходів для тих, хто вакцинувався, але робитимуть це так, аби не порушувати прав людини. Цікаво, що в сюжеті Суспільного для балансу дали позицію критиків вакцинації та розповіли про протести проти вакцинації у Франції та Греції. 

Говорили і про штам «дельта», який знайшли вже у ста країнах, серед яких і Україна.  Зокрема інформаційним приводом стала смерть одного з пацієнтів, у яких підтвердили «дельту». «Інтер» не забуває і про «лямбду» — мовляв, ці нові штами можуть змусити українську владу посилити карантинні обмеження: закрити школи, кафе, зупинити транспорт. За прогнозом «Інтера», всі шанси потрапити до «червоної» зони мають Луганщина й Херсонщина, де останнім часом багатьох людей кладуть до лікарні з коронавірусною хворобою. В іншому сюжеті «Інтера» процитували головного санітарного лікаря,  який вважає, що небезпечна ситуація в окремих частинах Донецької, Луганської, Харківської та Львівської областей; наступного дня говорили про Закарпатську і Хмельницьку області, які, мовляв, із «зеленої» зони можуть перестрибнути відразу до «червоної». 

СТБ і «Україна» згадали про виступи європейців проти паспортів вакцинації, без яких не пускають до ресторанів, спортзалів, кінотеатрів тощо,  а також проти намірів звільняти невакцинованих медиків. І ще одна гаряча зарубіжна тема — спалах коронавірусної хвороби у Токіо, де триває олімпіада. 

Сімпсони як доказ

У паралельному світі конспірологів досі будують теорії, які доводять, що коронавірусу не існує. Або просто стверджують це. Наприклад, в одному з фейків, розвінчаних командою StopFake, йдеться, що штаму «дельта» не існує, оскільки й коронавірусу загалом нема. Ну, логічно… 

І ще з жанру заперечення: мовляв, навіть уряд Індії заперечує існування індійського штаму коронавірусу. Йдеться про штам — B.1.617, «Дельта», який неофіційно називають «індійським» через те, що вперше його знайшли саме в Індії. Але, пояснює VoxUkraine, ця назва не вживається в науковій літературі. Та й взагалі прив’язувати хвороби до територій досить неконструктивно, адже вірус не відрізняє китайців, індійців чи українців. 

Львівський конспіролог і войовничий антивакцинатор Остап Стахів оголосив, що Рада Європи планує нову пандемію. Мовляв,  «Міжнародний договір про запобігання пандемії і готовності до неї» саме на це і спрямований. За цією логікою, беручи з собою парасольку, ми викликаємо дощ. 

Після таких вигадок не дивно, що мешканці глушини (в цьому випадку — російської) проганяють вертоліт, який має евакуювати хворого. Але при цьому навіть цю абсурдну історію перетворили на фейк: мовляв, коронавірус завозять на гелікоптерах. 

Перелік «мучеників», убитих нібито через заперечення небезпеки коронавірусу, повниться. Тепер до таких зараховують президентів Гаїті, Танзанії, Кот д’Івуару, Свазиленду та Бурунді. StopFake називає спробу об’єднати ці історії маніпуляцією. Кожна конкретна історія має свій контекст і напрямо не пов’язана з запереченням коронавірусу. 

Керівник  Міністерства охорони здоров’я Болгарії дозволив собі дещицю самокритики: мовляв, держава обрала хибну стратегію вакцинації, тому деякі літні люди померли, не дочекавшись своєї черги вакцинуватись. За його розрахунком, таких людей було десять тисяч. Як потрактували цю заяву медіа? Вони написали, що в Болгарії «через помилки під час вакцинації» померли тисячі людей, таким чином стверджуючи, що вакцинація, а не її відсутність, була причиною смерті. Цю маніпуляцію розбирає «По той бік новин». 

У нашій постійній рубриці «маніпуляції статистикою» — твердження, що найбільше нових хворих на коронавірусну хворобу в країнах, які є лідерами за кількістю вакцинованих. Називають Велику Британію, Гібралтар, Нідерланди, Монголію, Сейшельські острови, Іспанію, Мальту, Португалію та інші країни. StopFake пояснює: навіть якщо цифри правдиві, не можна стверджувати, що велика кількість хворих пов’язана з великою кількістю вакцинованих. По-перше, імунітет у вакцинованих мешканців цих країн міг ще не сформуватись. По-друге, не всі вакцини однаково ефективні. По-третє,  в останні місяці світом шириться заразний штам «дельта», який впливає на статистику. 

Ще одна хвиля маніпуляцій, про яку розповідає «По той бік новин», пов’язана зі складним і не  зрозумілим простим смертним показником — динамікою госпіталізації. Він визначає, на скільки змінилась ситуація в порівнянні з попереднім семиденним періодом. Цю динаміку плутають із власне рівнем госпіталізації — ось і з’являються повідомлення на зразок «рівень госпіталізацій — 80%». Що це значить: що 80% хворих на коронавірусну хворобу кладуть до лікарень? Насправді ж ідеться про зростання кількості госпіталізованих на 80% — якщо на минулому тижні поклали в лікарню десятьох, а на цьому вісімнадцятьох, наприклад. Ось чому, пишучи про епідемію, варто звертатись по коментарі та пояснення до епідеміологів. 

Ще фейк про вакцини від коронавірусу: вони однакові. VoxUkraine розтлумачив, чому це неправда — вакцини є різних типів, з різним принципом дії та різною ефективністю. Також з’явилась інформація, що вакцини від коронавірусу містять, по-перше, фрагменти вірусу імунодефіциту людини, по-друге, речовину зі стрьомною назвою люциферин, яка вочевидь робить з організмом щось диявольське. Як пояснює VoxUkraine, одна з вакцин, яку випробовували в Австралії, стимулювала вироблення антитіл до ВІЛ, але цей препарат зрештою так і не стали використовувати. Що ж до люциферину, то з Сатаною цей клас речовин лише співзвучною назвою. Саме завдяки цій речовині світяться світлячки. До вакцин її не додають, хоча, можливо, вийшов би цікавий спецефект, якби вакциновані світились. 

Шукати знаки та пророцтва в популярних мультиках — ще одна улюблена забавка фейкотворців. Цього разу в 21 серії 15 сезону серіалу The Simpsons знайшли епізод, у якому лікар зробив щеплення Барту Сімпсону, й той оглухнув. 

А лікар примусив батьків Барта підписати відмову від претензій.  У соцмережах цей епізод поширюють із закликом не вакцинувати дітей, бо Сімпсони, мовляв, ні разу не помилялися в прогнозах. VoxUkraine пояснює, що це маніпуляція. У понад 700 двадцятихвилинних серій сатиричного серіалу можна знайти буквально будь-які «пророцтва» і «знаки», якщо дуже хотіти їх побачити. 

Чергова вигадка: вакцину від коронавірусу AstraZeneca розробили задовго до пандемії. Приводом стала дата «2018», яку нібито побачили на одному з флаконів. StopFake вважає, що це фотошоп: дату намалювали на зображенні флакона, та й флакон цей не такий, як використовують для вакцин.

Слова головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, що карантинні обмеження можна буде порушувати невакцинованим, роздмухали до рівня скандалу. «Нормальним здоровим людям заборонять працювати», — йдеться в алармістських повідомленнях. StopFake заспокоює: ані про заборони для невакцинованих, ані про будь-яку іншу дискримінацію не йдеться. Міністерство охорони здоров’я лише обмірковує ідею дозволити вакцинованим ходити в кафе, театри та інші заклади. Жодних рішень щодо цього ще не приймали. 

Фото: Flickr

ms.detector.media