ms.detector.media
MediaSapiens
04.08.2021 14:34
У США проти Google подали новий позов через ймовірну змову з Facebook на ринку інтернет-реклами
У США проти Google подали новий позов через ймовірну змову з Facebook на ринку інтернет-реклами
Про те, що між компаніями можуть існувати такі домовленості, стало відомо ще в 2020 році.

Проти компанії Google подали позов про порушення антимонопольного законодавства через імовірну змову з Facebook. Про це пише Bloomberg. Угода нібито дає соціальній мережі перевагу на віртуальних аукціонах, на яких визначається, де і чия реклама буде відображатися. 

Колективний позов подали до федерального суду Сан-Франциско дві компанії зі штату Массачусетс. Вони вважають, що угода дозволила Google зберегти своє домінування в онлайн-рекламі, одночасно тримаючи інших рекламодавців осторонь і обмежуючи дохід для онлайн-видавців.

У 2014 році була розроблена так звана система призначення ставок для заголовків. Вона дозволила видавцям вказувати браузеру користувача, щоб вимагати ставки в режимі реального часу від кількох бірж, а не лише від Google.

У позові йдеться про те, що Facebook спочатку прийняла цю систему, але в 2018-му, в рамках змови з Google, погодилася обмежити свою програму в обмін на преференційний режим в рекламному бізнесі Google.

Згідно зі скаргою позивачів, угода IT-гігантів обмежує нововведення системи в їх інтересах і прямо перешкоджає конкуренції, порушуючи федеральний антимонопольний закон. Позивачі вважають, що Google несе відповідальність за весь збиток, понесений рекламодавцями.

«Коли ринкова сила Google опинилася під загрозою, вона припинила інновації та конкуренцію через угоду з Facebook», – заявили компанії.

Позови щодо ймовірної змови Google і Facebook були і раніше. 17 грудня 2020 року група прокурорів з Техасу подала антимонопольний позов проти Google, звинувативши у змові з Facebook про координування дій під час аукціонів інтернет-реклами. Потім компанії домовились співпрацювати та допомагати один одному під час антимонопольного процесу у цій справі.

Також проти Google подали антимонопольний позов більше 30 штатів США. Компанію звинувачують у зловживання владою над розробниками застосунків для ОС Android у Play Store через стягнення 30% комісії.

Крім того, Європейська комісія підозрює компанію Google у порушенні правил конкуренції на ринку інтернет-реклами. ЄК з'ясовує, чи порушила компанія правила конкуренції, обмежуючи або забороняючи доступ до даних користувачів своїм конкурентам. 

Фото: zn.ua

ms.detector.media