ms.detector.media
MediaSapiens
04.08.2021 10:55
Білл Гейтс порадив «найдоступнішу» книгу свого улюбленого автора
Білл Гейтс порадив «найдоступнішу» книгу свого улюбленого автора
Вацлав Сміл – автор, якого бізнесмен найчастіше згадує в своєму блозі.

Засновник Microsoft, бізнесмен та мільярдер Білл Гейтс у своєму блозі GatesNotes  порекомендував книгу свого улюбленого автора – чесько-канадського науковця Вацлава Сміла «Числа не брешуть» (2020), назвавши її найдоступнішою для широкої аудиторії.

«Не секрет, що я великий шанувальник Вацлава Сміла. Я читав кожну з його книг і писав про багато з них для Gates Notes. Тож, коли я почув, що він випускає нову книгу під назвою "Числа не брешуть", я вже очікував, що мені сподобається. Я не очікував, що Вацлав, написавши десятки книг із глибоким зануренням у незрозумілі теми, нарешті напише щось, призначене для широкої аудиторії. "Числа не брешуть" – це, безумовно, його найдоступніша книга на сьогоднішній день, і я настійно рекомендую її всім, кому цікавий світ», – йдеться в блозі.

Книга поділена на 71 розділ, кожен з яких висвітлює різні факти про світ широкого спектру – від веселих (дивовижне походження надувних шин) до серйозних (повільний похід блакитного тунця на вимирання).

Один із улюблених розділів особисто Гейтса, за його словами, розповідає про те, чому 1880-ті роки були чи не найвпливовішим десятиліттям в історії людства. 

«Хоча спокусливо сприймати епоху, в якій ми зараз живемо, як час безпрецедентних інновацій, Вацлав стверджує, що у 1880-х роках відбувся справжній бум технологій. Десятиліття стало відкриттям електрики та двигуна внутрішнього згоряння – поряд із іноваціями, які мали менше наслідків, але все ще є важливими, такими як кулькова ручка, сучасний велосипед та Coca-Cola», – розповів бізнесмен.

Автор книги зазначає, що прогрес відбувається не постійним потоком, а ривками. Людство проходить через тривалі періоди, коли все залишається незмінним, а потім з’явиться новий винахід, який починає швидкий період змін. Наприклад, відкриття Томаса Едісона дозволило створити електричний ліфт у 1889 році. Це, в свою чергу, дозволило будувати більш високі будівлі, як хмарочоси, оскільки людям більше не доводилось діставатися до верхнього поверху сходами.

«Як людина, яка схиляється до оптимізму щодо технологій, я ціную те, як його природний скептицизм щодо майбутніх інновацій підтримує мій світогляд більш реалістичним. Якщо ви шукаєте когось, хто допоможе вам зрозуміти, як поєднується історія, ви не знайдете кращого, ніж Вацлав – і "Числа не брешуть" – це чудове місце для початку», – додав Гейтс. 

Вацлав Сміл – автор, якого Гейтс найчастіше згадував в своєму блозі. Сміл є почесним професором на факультеті екології в Університеті Манітоби у Вінніпезі, Канада. Серед іншого він пише про енергетику, політику, суспільство. З 1976 року у нього вийшло 40 книжок.

Нагадаємо, восени 2020 року Білл Гейтс разом з акторкою та активісткою Рашидою Джонс запустили подкаст про «важливі питання». У випусках вони шукали відповіді на глобальні запитання, які зараз хвилюють людство соціальна несправедливість, кліматичні зміни, чому люди так охоче довіряють фейкам. 

Фото: youtube.com

ms.detector.media