ms.detector.media
MediaSapiens
03.08.2021 15:24
У мережі поширюють фейк про 2 млн протестувальників проти «брехливої пандемії» у Лондоні
У мережі поширюють фейк про 2 млн протестувальників проти «брехливої пандемії» у Лондоні
У Лондоні дійсно відбувались протести проти обмежень, викликаних пандемією, але на них не виходили 2 млн осіб. А на фото, яким супроводжують цей фейк, насправді зображено святкування у Парижі перемоги на ЧС-2018 з футболу.

У соцмережах поширюють фейк про 2 млн протестувальників проти «брехливої пандемії», які нібито вийшли на демонстрацію у Лондоні. На це звернули увагу фактчекери зі StopFake.

На фотографії, яка нібито ілюструє «антиковідний мітинг» можна побачити натовп, який заполонив вулиці: «Лондон, вільні Люди, близько 2 млн людей вийшли проти фашистського уряду, проти брехливої ​​пандемії і вбивства людей рідиною з уколу», – пишуть розповсюджувачі фейку.

Насправді ця фотографія була зроблена у Парижі, з вершини Тріумфальної арки, 15 липня 2018 року. На ній зображені люди, які святкують перемогу Франції у фіналі Чемпіонату світу з футболу.

Це можна перевірити, зокрема, за допомогою пошуку зображення через TinEye або Bing. В інтернет-виданні Total pro sports фото використовували саме в новині про ЧС-2018, задовго до пандемії. Джерело світлини – AFP News Agency. Фактчекери знайшли світлину і в архіві самої агенції.

Наприкінці липня 2021 в Лондоні дійсно проходили акції проти обмежень, пов'язаних з пандемією, але на них вийшли тисячі, а не мільйони протестувальників.

Раніше у мережі поширили фейк, що у Франції поліція аплодувала протестувальникам проти COVID-паспортів.

Фото: stopfake.org, totalprosports.com

ms.detector.media