ms.detector.media
MediaSapiens
03.08.2021 09:37
Білоруські «Кіберпартизани» заявили, що зламали паспортну систему країни
Білоруські «Кіберпартизани» заявили, що зламали паспортну систему країни
Хакери стверджують, що мають базу документів мільйонів громадян.

Анонімна група білоруських «Кіберпартизан» стверджує, що зламала паспортну систему країни. У розпорядженні хакерів, за їхніми словами, виявилися дані мільйонів білорусів, включаючи «приховані записи» про керівництво силових структур, людей з близького оточення Олександра Лукашенка, співробітників КДБ і розвідників в Євросоюзі.

Частину інформації хакери виклали в Telegram. Зокрема, паспортні дані Олександра Лукашенко та його сина Миколи, голови ЦВК Білорусі Лідії Ермошиної, голови Ради Республіки Наталії Качанової, глави КДБ Івана Тертелі і колишнього президента Киргизстану Курманбека Бакієва (переїхав до Мінська після революції у себе в країні в 2010 році). 

Джерело даних – інформаційна система «Паспорт». Видання «Настоящее время» провело експеримент, щоб переконатися, що у «Кіберпартизан», ймовірно, є інформація про більшість білорусів. Журналісти надали імена та дати народження людей, які зголосилися брати участь в експерименті – та за кілька хвилин отримали повне досьє, включаючи кілька фото з паспортів, які були зроблені з різницею в кілька років і ніколи не публікувалися в інтернеті, та технічну інформацію (наприклад, про те, що в паспорті закінчилося місце для вклеювання віз).

Влада Білорусі, КДБ і НПООО «Тодес», яке створило інформаційну систему, не коментують кіберінцидент.

Крім бази паспортів, в руках хакерів опинилися дані ДАІ Білорусі, база даних служби 102, дані з камер спостереження в ізоляторах тимчасового тримання тощо.

Використання шкідливих програм в Кримінальному кодексі Білорусі карається строком до 10 років, а несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації – до двох років.

Нагадаємо, у вересні 2020-го кіберпартизани втрутилися в онлайн-трансляцію телеканалів «Беларусь-1» і ОНТ, де раптом почали показувати ролики з побиттям протестувальників.

Фото: istockphoto.com, t.me/cpartisans

ms.detector.media