ms.detector.media
MediaSapiens
02.08.2021 10:00
Фотофейк: COVID-вакцина від AstraZeneca була виготовлена ще в 2018 році
Фотофейк: COVID-вакцина від AstraZeneca була виготовлена ще в 2018 році
Насправді фото було відредаговане, а виробник на пакуванні зазначає термін придатності, а не дату виготовлення.

У соцмережах поширюють фоторафію упаковки з-під вакцини проти COVID-19 розробки Oxford/AstraZeneca, на якій нібито стоїть дата виготовлення 2018.07.15. Таким чином прихильники теорії змови намагаються довести, що пандемія була спланована, а вакцину виготовили ще до її початку. Фактчекери з Reuters довели, що ця інформація не відповідає дійсності.

Оригінальне фото упаковки було опубліковане наприкінці 2020 року у Twitter-акаунті Citizen Journalist Network (IRE), дати на ньому не було. Вочевидь це одне й те ж фото, де на упаковку однаково падає світло. Тільки зображення з «датою виготовлення» – більш низької якості.

Також у 2020 році фото упаковки публікувало BBC. На світлині також не було дати виготовлення в тому місці, де на це вказують прихильники теорії змови.

Представник AstraZeneca підтвердив Reuters, що компанія не створювала упаковку для вакцини від COVID-19 у 2018 році. Крім того, за даними виробника, на упаковці вказують термін придатності препарату (з позначкой EXP), а не дату виробництва.

Експерт з маніпуляцій із зображенням, доктор Торстен Бек, дослідник компанії Humboldt-Elsevier Advanced Data and Text Centre, розповів журналістам, що фото з датою виглядає відредагованим. Дата відрізняється за кольором від решти шрифтів – він насиченіший та не має відблисків світла, тому ця частина упаковки виглядає неприродньо. Крім того, послідовність цифр надрукована під невеликим кутом у порівнянні з пакувальною складкою, що також викликає питання. Порівняння шрифту також свідчить про те, що дату згодом було вставлено на зображення. Наприклад, «1» у «2018» відрізняється від «1» у «10 багатодозових флаконах».

Зазначимо, вакцина Oxford/AstraZeneca отримала перше схвалення від Агентства Великобританії з лікарських засобів та охорони здоров'я (MHRA) у грудні 2020 року.

Раніше ЗМІ поширили маніпулятивні заголовки про тисячі загиблих у Болгарії через «помилки при вакцинації».

Фото: rfi.fr

ms.detector.media