ms.detector.media
MediaSapiens
30.07.2021 11:01
ЗМІ поширили маніпулятивні заголовки про тисячі загиблих у Болгарії через «помилки при вакцинації»
ЗМІ поширили маніпулятивні заголовки про тисячі загиблих у Болгарії через «помилки при вакцинації»
Насправді у Болгарії визнали помилки при організації процесу вакцинації проти COVID-19, зокрема, у розстановці приоритетів, які категорії вакцинувати першими.

Низка російських та українських ЗМІ поширили маніпулятивні заголовки про тисячі загиблих у Болгарії через начебто «помилки при вакцинації» проти COVID-19. На це звернули увагу у «По той бік новин».

Що відбулось насправді?

28 липня в.о. міністра охорони здоров'я Болгарії Стойчо Кацаров виступив перед депутатами Народних зборів та визнав деякі помилки країни у процесі організації вакцинації, у тому числі у переговорах про закупівлю вакцин та розстановці пріоритетів.

«Ця помилка коштувала 10 000 життів. Пріоритет літнім був відданий тільки в травні. [...] Болгарія принесла в жертву старше покоління. Протягом п'яти місяців ми вакцинували в основному молодих і активних людей. Ми зробили імунізацію спортсменів, мобільні групи були відправлені в різні компанії. Процес захисту найбільш вразливих груп був повністю припинений. [...] Це велика помилка, тому що більше 80% смертей від COVID-19 - це люди старше 60 років. Тому всі країни, крім Болгарії, віддають перевагу літнім людям. Коли ви вакцинуєте літніх людей, ви не тільки скорочуєте поширення вірусу, але і знижуєте смертність», – заявив Кацаров.

Також серед помилок він назвав скорочення початкового застосування Pfizer та надання переваги вакцині від AstraZeneca, з поставками якої згодом виникли затримки. 

Натомість низка російських ЗМІ розповсюдила цю інформацію викривлено, а після них маніпулятивні заголовки підхопили й деякі українські медіа.

Як поширили цю новину у російських ЗМІ?

Чимало російських видань випустили новину про Болгарію з маніпулятивними заголовками, накшталт «У МОЗ Болгарії визнали загибель 10 тисяч осіб через помилки при вакцинації». Такий заголовок вводить в оману і створює враження, що тисячі людей загинули через те, що їх якось неправильно вакцинували.

При чому далі, у самих текстах новин, зазначено, що йдеться про організацію процесу та пріоритети, а не небезпеку вакцин. Але, за різними дослідженнями, приблизно 60-70% людей не читають текстів новин, а читають тільки заголовки, тому подібні перекручування можуть поширювати недовіру до вакцин, антивакцинаторські настрої та збільшувати потік дезінформації.

 

Але «найоригінальніше» цю новину серед російських ЗМІ подав сайт каналу «Царьград», обізвавши владу Болгарії «вакцинными русофобами» через те, що свого часу вона відмовилась купувати у РФ препарат «Спутник V», і подавши матеріал так, ніби саме через це загинули 10 000 людей.

Як поширили цю новину в українських ЗМІ?

Найбільшими сайтами, які поширили новину про Болгарію із маніпулятивим заголовком, виявились ТСН та «Ракурс». Подібні заголовки з'явились також на менш відомих сайтах – sud.ua, DIP та інших.

ТСН спочатку оприлюднив заголовок «У Болгарії через помилки під час COVID-вакцинації померли 10 тисяч людей», але згодом доповнив його поясненням, що ці люди не отримали щеплення.

Нагадаємо, раніше ЗМІ написали, що в Херсонській області рівень госпіталізацій через COVID-19 сягнув 80%. Ми пояснювали, чому це не так.

Фото: скріншоти, istockphoto.com

ms.detector.media