ms.detector.media
MediaSapiens
30.07.2021 09:00
Дуров: Цензура у соцмережах часто ускладнює боротьбу з теоріями змов та дезінформацією
Дуров: Цензура у соцмережах часто ускладнює боротьбу з теоріями змов та дезінформацією
Він закликає робити акцент на поширенні правди, а не видаляти повідомлення з теоріями змови.

Засновник месенджера Telegram Павло Дуров вважає, що видалення зі соцмереж повідомлень із теоріями змови не є ефективним методом боротьби з дезінформцією. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

«За 20 років керування дискусійними платформами я помітив, що теорії змови тільки зміцнюються щоразу, коли їхній вміст видаляється модераторами. Замість того, щоб зупиняти поширення неправильних ідей, цензура часто ускладнює боротьбу з ними. Ось чому поширення правди завжди буде більш ефективною стратегією, ніж застосування цензури», – зазначив Дуров.

В якості прикладу він навів ситуацію з коронавірусом та теорією його походження з китайської лабораторії: її спочатку відкинули як теорію змови, але вже за рік голова Всесвітньої організації охорони здоров'я визнав, що це було зроблено передчасно.

«Всього рік тому ідею про те, що вірус походить з лабораторії Уханя, відкинули як теорію змови. Facebook, Twitter та інші соціальні медіаплатформи заблокували публікації, що пропагують теорію витоків лабораторії. Однак сьогодні ця теорія знаходиться на шляху до того, щоб стати основним науковим уявленням про те, як вірус виник», – додав засновник Telegram.

До речі, у травні 2021-го Facebook заявила, що більше не буде видаляти дописи про те, що COVID-19 створений людиною.

На думку Дурова, подібні випадки роблять боротьбу з фейковими новинами та дезінформацією особливо складною. Вони також можуть принципово підірвати довіру людей до нейтралітету платформ соціальних медіа та поставити під загрозу майбутні зусилля по боротьбі з дезінформацією.

«Telegram ніколи не блокував пости, що обговорюють теорію витоків лабораторії, тому що ми не вважали, що наша роль ви рішувати для наших користувачів, у що вони повинні вірити. У той же час ми вважали, що наші користувачі мають право отримувати інформацію про COVID-19 з офіційних джерел, що відображають науковий консенсус. Сьогодні ми закликаємо більшість урядів приєднатися до ініціативи Telegram щодо боротьби з COVID-19, щоб переконатися, що більшість людей у ​​всьому світі отримають доступ до критичних знань, які можуть врятувати життя», – написав Дуров.

Нагадаємо, раніше в МВС повідомили, що месенджер Telegram – єдиний, який не співпрацює з органами поліції. Заступник голови МВС назвав месенджер «майданчиком для вільної торгівлі наркотиками та краденими автівками».

Як Telegram сприяє дезінформації та маніпуляціям – читайте у матеріалі MediaSapiens.

Фото: youtube.com

ms.detector.media