ms.detector.media
MediaSapiens
29.07.2021 16:06
Проєкт Pegasus: Влада Ізраїлю перевірила офіси NSO Group через скандал зі шпигунською програмою
Проєкт Pegasus: Влада Ізраїлю перевірила офіси NSO Group через скандал зі шпигунською програмою
Підозрюють, що уряди різних стран використовували ізраїльську програму для стеження за активістами, журналістами та політиками.

Офіційні особи Ізраїлю перевірили офіси NSO Group, пише The Guardian. Як раніше заявили журналісти 17 медіаорганізацій, ця компанія поставляла шпигунську програму Pegasus, за допомогою якої спецслужби низки країн роками шпигували за тисячами активістів, правозахисників, політиків і журналістів.

Чиновники з оборонного відомства відвідали офіси компанії поблизу Тель-Авіва в середу, одночасно з тим, як міністр оборони Бенні Ганц прибув із візитом до Парижа, де разом із французьким колегою обговорював відкриття Pegasus. Після публікації розслідування виявилось, що у базі даних потенційних об'єктів стеженння був президент Франції Еммануель Макрон. Його начебто могли прослуховувати спецслужби Марокко. Через це Макрон змінив номер телефону и сам телефон.

Загалом у виявленій базі даних було 50 000 номерів, за якими могли стежити. Водночас у NSO Group стверджують, що поява телефону в базі начебто не свідчить про те, що він був обраний для спостереження за допомогою Pegasus.

За повідомленням NSO Group, цього тижня влада саме відвідала офіси, а не влаштувала рейд, як про це спочатку повідомили місцеві ЗМІ. Про перевірку компанію повідомили заздалегідь.

Більш широке розслідування проекту Pegasus виявило, що у 2017 році тодішній уряд Ізраїлю надав NSO Group чіткий дозвіл продати хакерські інструменти Саудівській Аравії за угодою на суму щонайменше $55 млн.

Нагадаємо, правозахисники ідентифікували номери кількох казахських журналістів, за якими могли стежити через Pegasus.

Фото: dnaindia.com

ms.detector.media