ms.detector.media
MediaSapiens
29.07.2021 11:20
В Україні судитимуть підозрюваних у викраденні 3 млн грн через «Клієнт-банк» за допомогою вірусів
В Україні судитимуть підозрюваних у викраденні 3 млн грн через «Клієнт-банк» за допомогою вірусів
Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

В Україні судитимуть підозрюваних у викраденні 3 млн грн з рахунків підприємств за допомогою вірусного програмного забезпечення. Про це повідомляє пресслужба кіберполіції.

За даними слідства, п’ятеро фігурантів нібито створили та модифікували шкідливе ПЗ, за допомогою якого отримували доступ до банківських програм електронних платежів «Клієнт-банк» та «Інтернет клієнт-банк».

Вірус надсилали на електронні скриньки підприємств, він допомагав відслідковувати надходження грошей на банківські рахунки, втручатися в роботу програм і несанкціоновано перераховувати гроші на підконтрольні рахунки. 

Досудове розслідування здійснювалось у кримінальних провадженнях за ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України завершено. Обвинувальний акт направлено до суду.

Фігурантам може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, останнім часом активізувались шахрайські схеми, які прикриваються назвою «ПриватБанку». Так, шахраї, представляючись співробітниками банку, вмовляють клієнтів встановити спеціальний додаток, через який крадуть гроші.

Також невідомі створили шахрайський сайт із айдентикою «ПриватБанку», який виманює гроші на нібито інвестиційні проєкти.

Крім того, у НБУ попередили про випадки створення шахрайських сайтів, які видають себе за систему BankID.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media