ms.detector.media
MediaSapiens
26.07.2021 13:29
Суд Португалії не встановлював кількість загиблих від коронавірусу. Це — черговий фейк
Суд Португалії  не встановлював кількість загиблих від коронавірусу. Це — черговий фейк
Він потрапив до українського сегменту Facebook через Telegram-канал “Теория большого шока”, що регулярно поширює фейки, маніпуляції, теорії змови

У соціальних мережах з’явилася інформація про те, що суд Португалії перевірив дані про смертність від коронавірусу і постановив, що кількість підтверджених випадків смерті від COVID-19 у період з грудня 2020 року по квітень 2021 року складає 152, а не 17 000, як заявляли місцеві чиновники. Однак це — неправда, пише VoxCheck.

Як ідеться у повідомленні, фейк вже спростували незалежні фактчекери з Full Fact та Poligrafo. «Цей фейк потрапив до українського сегменту Facebook через Telegram-канал “Теория большого шока”, що регулярно поширює фейки, маніпуляції, теорії змови. Andre Dias, на якого посилаються у дописах, на своєму сайті публікує неправдиву інформацію про пандемію та вакцинацію», — пише VoxCheck.

У повідомленні зазначається, що навесні 2021 року громадяни Португалії звернулися до Генерального директорату з питань охорони здоров’я (Direcção-Geral da Saúde) з проханням відповісти на 16 запитань, що стосувалися наукових доказів, досліджень та статистики щодо COVID-19. «Не отримавши відповіді на питання, громадяни звернулись до суду. Адміністративний суд Лісабонського округу змусив Генеральний директорат з питань охорони здоров’я відповісти на запитання, однак з 16 питань вони могли дати відповідь лише на 2, оскільки доступу до інших даних у Директорату не було. Суд опублікував постанову з відповідями на запитання португальців, — пишуть фактчекери. — Одне з питань стосувалося підтвердження кількості смертей, спричинених коронавірусом, шляхом розтину. Генеральний директорат, посилаючись на Інформаційну систему свідоцтв про смерть (Sistema de Informação dos Certificados de Óbito), зазначив, що лікарі за дорученням Міністерства юстиції зареєстрували 152 смерті спричинені COVID-19».

У VoxCheck зазначають, що інформаційна система свідоцтв про смерть  — це база даних, у яку вноситься уся інформація про смертність в Португалії. Система створена для реєстрації свідоцтв про смерть та даних про причини смерті. «Але більшість смертей реєструється не лікарями, які працюють в Міністерстві юстиції, а лікарями з підпорядкуванням Міністерству охорони здоров’я. До того ж, лікарі з Міністерства юстиції беруть участь в сертифікації смерті лише у випадках, якщо є підозри про кримінальне правопорушення. Такі ситуації трапляються досить рідко. На сайті Генерального директорату з питань охорони здоров’я Португалії зазначено, що близько 17 000 осіб померло від коронавірусу від початку пандемії», — пишуть фактчекери.

Раніше фактчекери зі StopFake виявили, що в соцмережах поширюють фейк, ніби у Франції під час акції проти паспортів вакцинації від COVID-19 поліція аплодувала мітингувальникам.

Фото: unsplash

ms.detector.media